Drugi pišu: Novac iz Srbije završava u inostranstvu

imageGlobal Financial Integrity objavio je podatak da je iz Srbije godišnje prosečno za poslednjih 10 godina iznošeno 4,08 milijardi dolara "prljavog novca". Najviše novca kako se navodi u izveštaju izneto je 2004. godine.

B92 objavio je podatke koje je izneo GFI po kojim je Srbija na nezavidnom 35 mestu od ukupno 149 zemalja koje su uzete u razmatranje po visini novca koji se odliva na godišnjem nivou iz zemlje . Ova američka organizacija navodi da se radi o novcu koji je stečen raznim kriminalnim aktivnostima kao što su utaje poreza, korupcija u privredi, ali i trgovina drogom, prostitucija i druge protivzakonite aktivnosti. "Najveće čišććenje” Srbije, po izveštaju GFI, dogodilo se 2004. godine, kada je na ilegalan način iz zemlje izneto 9,8 milijardi dolara prljavih para.Godinu kasnije olakšani smo za 6,4 milijardi dolara, da bi se potom pljačka spustila na 3,9 milijardi zelenih novčanica. U poslednjem periodu, tačnije 2012. godine, izneto je 2,5 milijarde dolara, a 2013. oko 2,9 milijarde, stoji u izveštaju GFI"a prenosi B92.
Novac iz Srbije tako završava na računima u inostranstvu.
Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je u februaru ove godine tajnu prepisku službenika HSBC banke Švajcarska . Njome se dokumentuje ono o čemu svetska javnost godinama priča: deo švajcarskih banaka živi od onih koji su spremni da plate visoke provizije bankara kako bi utajili porez u svojim državama.List Blic tada je prenoseći ovu informaciju objavio i činjenicu da prema jednom od objavljenih dokumenata, službenik HSBC banke opisuje uznemirenje kada im je, u želji da položi 20 miliona evra, došao jedan građanin Srbije." Zamolili smo ga da se pri budućim posetama banci ponaša manje upadljivo. Rekli smo mu da se dosad nismo mešali u njegove transakcije, ali da bismo više cenili kada bi se iznosi koje donosi smanjili. Odgovorio je da razume našu zabrinutost i poručio da će ubuduće koristi manje iznose – kaže se u jednoj od beleški službenika zaduženog za misterioznog srpskog državljanina", a preneo je list Blic.Iako dobro upućeni poslednjih godina izjavljuju da Srbi ipak više vole ostrva za čuvanje novca medju kojima prednjače Kajmanska , Srbija je po broju klijenata HSBC banke na 106. mestu liste, na kojoj su državljani 200 zemalja.
Podsećamo da je istovremeno objavljen i podatak da je banka u Švajcarskoj pomogla da 38 biznismena iz Srbije opere novac što je približno 46,6 miliona dolara.
Ovi porazni podaci pokazuju da svako vreme u Srbiji ima svoje tajkune i nazovi biznismene . Dok oni iznose novac narod trpi reforme.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.