Vlasnici Radio Valjeva još uvek potencijalni vlasnici

imageAgencija za privatizaciju produžila je rok za privatizaciju JIP Radio Valjeva za još petnaest dana kako bi se papirološki status rešio. Istovremeno iz ministarstva stigao negativan odgovor na tražene socijalne programe troje zaposlenih.Novi vlasnici na kratko posetili Radio Valjevo.

JIP Radio Valjevo na aukciji početkom oktobra kupila je Doris Aćimović za 17 400 evra , daleko više od početnih 1113 evra koji su odredjeni kao vrednost ove medijske kuće. Ipak Doris Aćimović je još uvek uslovni kupac iako je svaki rok za privatizaciju prošao 31.oktobra jer kako je zaposlenima rečeno u Agenciji zbog velikog broja predmeta koje obradjuju Agencija kasni sa papirologijom. Istovremeno iz Beograda je stigla informacija da se nova potencijalna vlasnica, žalila na učešće drugog lica na aukciji sa kojim se nadmetala Radojice Milosavljevića navodeći da postoje zakonske smetnje za njegovo učešće.
Iako isprva niko nije imao informacije o novom vlasniku vrlo brzo, po rečima zaposlenih, ispostavilo se da iza kupovine stoji marketinška agencija sa čijem je vlasnikom Aćimovićeva u bliskom srodstvu.
Vlasnik se u prostorijama Radio Valjeva obreo nedavno i na kratko uz obrazloženje da ne želi da se zadržava dok se sve papirološki oko kupovine ne završi i zakonski ozvaniči novi vlasnik.
Istovremeno je iz ministarstva stigao odgovor za troje zaposlenih Dragana Ilića, Vesnu Krstić i Milenu Kuzmanović koji su tražili socijalni program da ne mogu ostvariti ovo pravo jer su sa zahtevom zakasnili. U Radio Valjevu tvrde da su sva dokumenta koje je ministarstvo tražilo dostavili blagovremeno i da je nerazumljivo zašto se navodi kašnjenje kao razlog.

Država je kako je ranije objašnjeno izmenom postojećih zakona o elektronskim medijima upravo želela da obezbedi veću transparentnost u vlasničkoj strukturi kupaca , ali je pitanje , ako su za sada nezvanične informacije o pravim vlasnicima Radio Valjeva tačne, da li je u tome i uspela. Miloš Rajković član Saveta REM-a za Vamediu kaže da će se o ishodu privatizacija znati tek polovinom sledeće godine. „Završeno je pozicioniranje medija, a pune efekte privatizacije videćemo tek polovinom sledeće godine. Na žalost uporedo sa ovim pozicioniranjem u Srbiji je išlo i smanjivanje budžeta lokalnih medija jer oni crpe resurse lokalne zajednice i veliki oglašivači tu ne dolaze, tržište je manje za 16% , a procena je da će 50% budžeta biti na nivou iz 2008. godine. Kada jedan mali radio na lokalu vrati frekvenciju i dozvolu teško će neki drugi mali zauzeti njegovo mesto i praviti radio“ , kaže Rajković.
Novi vlasnici Radio Valjeva, ko god oni bili, za sada se nisu izjasnili da li će i kakve će promene u poslovanju uslediti, a zaposleni se nadaju da će promene, ako ih bude, biti na obostranu korist.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.