Verbić i Devenport otvorili “Korak u nauku”

imageŠef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i minister prosvete Srbije Srđan Verbić otvorili su danas u Istraživačkoj stanici Petnica 14. tradicionalnu konferenciju “Korak u nauku”.

“Korak u nauku” je naučna konferencija koja predstavlja završetak godišnjeg obrazovnog ciklusa Istraživačke stanice i traje do 29. novembra. Ove godine, na konferenciji je predstavljeno rekordnih 100 radova od 135 autora, koji su rezultat malih naučnih projekata realizovanih tokom ove godine na naučnim seminarima i kampovima na kojima su učestvovali daroviti srednjoškolci iz cele Srbije, te učenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.
Otvarajući konferenciju, ministar prosvete Verbić je naveo da je Istraživačka stanica društvena inovacija koja kao takva treba da bude prepoznata svuda u svetu.
„Kao što Finska ima saunu i ceo svet zna da je to njihova društvena inovacija koja je podigla kvalitet života, tako mi želimo da ceo svet zna da je Petnica naš brend. Ja ne znam da nigde u svetu i Evropi u poslednjih 15 postoji slična konferencija koja na jednom mestu predstavlja radove iz više od 15 različitih naučnih disciplina. Petnica je mesto gde naučite da nije najvažnije da postanete naučnici. Nauka je ovde samo način učenja. Hvala vam što više volite da učite nego što volite školu“, poručio je u svom izlaganju ministar Verbić.
„Oduševljenjen sam kapacitetima i radom Istraživačke stanice, a uz savremenu opremu i laboratorije koje posedujete, podjednako je važna kreativnost koju pokazuju mladi budući naučnici“, rekao je ambasador EU Majkl Devenport poručujući učesnicima da je „znanje je uvek investicija za budućnost“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.