Sanacija korita Kolubare možda do kraja godine

image Iako je najavljivao da će radovi na regulaciji toka reke Kolubare početi do kraja ove godine relno su šanse za to jako male. Tek polovinom decembra biće završen tender za izvodjača radova .

EU opredelila je oko 12 miliona evra za sanaciju vodotokova , a prema predračunu preduzeća Srbija vode za uredjenje korita reke Kolubare potrebno je 2,8 miliona evra koliko je EU i opredelila. Ceo posao poveren je jednoj austrijskoj agenciji koja je raspisala tendere za izvodjače radova po pristiglim predmerima.
„ Preduzeće Srbija vode je dalo predraču i reklo koliko nam je potrebno novca za tu sanaciju i ta cifra je više puta pominjana 2,8 miliona evra. Sada čujem da oni smatraju da to neće biti dovoljno i pominje se nekih 4 miliona evra , ali oni su ti koji su napravili predračun , mi kao grad nismo ništa imali sa tim. Ova austrijska agencija je raspisala tender koji se završava tek polovinom decembra. Pitanje je da li će i vremenski uslovi dozvoliti da radovi odmah otpočnu“, kaže Žarko Kovač zamenik gradonačelnika.
Proceduralno gledano očekivanja su da tek početkom januara ugovor sa izvodjačem bude potpisan.

image „ Koliko je para potrebno videće se definitivno kada sve to počne. Mi smo potpisali ugovore za regulaciju postojećeg vodotoka koji je bio uredjen i drugi za onaj deo koji nije bio uredjen. Novac koji je dobijen je opredeljen za sve to. Mi ćemo tek videti šta je ponudjač ponudio , a to će biti polovinom decembra, nikako pre“, navodi Kovač.

Po najavama postoje uveravanja da bi radovi mogli početi ranije dok je Kovač lično bio vrlo skeptičan po tom pitanju .“ Postoji jedna donacija prema KPD-omu i veliki je stepen oštećenja obale i tih 800 metara Obnice produženo je za još 500 metara i radiće se obaloutvrda do novog mosta za Paramentiće. Ide se na proširenje sporazuma i za to , donacija postoji“, kaže Kovač.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.