Program pripravnika

imageNacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za realizaciju programa pripravnika, koji podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci i polaganje pripravničkog ili stručnog ispita,uz zasnivanje radnog odnosa.

U okviru programa pripravnika 450 nezaposlenih sa evidencije NSZ, iz ruralnih područja sa teritorije čitave Srbije, moći će da završe pripravnički staž i polažu stručni ispit u okviru programa koji NSZ finansira uz pomoć sredstava iz IPA fondova Evropske unije kroz projekat „Pomoć teže zapošljivim grupama“. Na taj način Evropska unija pomaže unapređenju politike zapošljavanja i smanjenju nezaposlenosti u Srbiji.
Ko se prijavljuje?
Javni poziv za učešće u programu pripravnika raspisan je za poslodavce iz privatnog sektora, iz ruralnih područja, kojima će NSZ refundirati sredstva za troškove dela zarade sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje lica uključenih u programU zavisnosti od obrazovanja pripravnika program može trajati 6 meseci, za one sa diplomom srednje škole, 9 meseci za pripravnike sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem ili 12 meseci za pripravnike sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.
Poslodavci koji žele da se prijave za učešće u programu moraju da ispune određene uslove propisane javnim pozivom, među kojima su i ti da redovno izmiruju poreske obaveze, da im račun nije blokiran, kao i da među zaposlenima ima osoba koji na osnovu svog obrazovanja i iskustva budućim pripravnicima mogu biti mentori.
Ko može biti pripravnik?
U programu pripravnika mogu učestvovati samo nezaposleni koji su upisani i evidenciju Nacionalne službe u ruralnom području, nisu u najbližem srodstvu s poslodavcem, prvi put zasnivaju radni odnos u svojstvu pripravnika i nisu bili u radili kod poslodavca – podnosioca zahteva, u posledljih 6 meseci. S elekciju nezaposlenih vrši NSZ u saradnji sa poslodavcem.
Kako se podnosi zahtev?
Zahtev za učešće u programu, podnosi se filijali NSZ, prema mestu rada pripravnika, neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu, koji se može dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe ili preuzeti sa sajta www.nsz.gov.rs.
Gde se dodatno informisati o programu?
Informacije o programu pripravnika mogu se dobiti u svakoj filijali Nacionalne službe, preko Pozivnog centra NSZ na telefon: 0800-300-301 ili na sajtu www.nsz.gov.rs. Za Filijalu Valjevo kontakt lice je Gordana Kravarušić 014/295-606. Javni poziv je otvoren od 3 novembra 2015. do utroška sredstava izdvojenih za ovu namenu , a najkasnije do 20.09.2016.godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.