Poseta poljskog ambasadora

imageU okviru Programa poboljšanja kvaliteta palijativnog zbrinjavanja na Odeljenju onkologije sa palijativnom negom Opšte bolnice u Valjevu, Ambasada Poljske je donirala 10.860 evra za nabavku neophodne opreme za ovo odeljenje. Tim povodom će u petak, 27. novembra 2015. godine u Valjevu boraviti ambasador Poljske u Srbiji NJ.E. Aleksander Hećko.

Sa ambasadorom Poljske će biti Karolina Janjik, savetnica za ekonomska pitanja, Jelena Budišin i Andrijana Vitezović, referenti za kulturnu saradnju.
Ambasador će obići Opštu bolnicu Valjevo, gde će se sastati sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove. Planirano je da goste iz Poljske primi zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. Posetu Valjevu će završiti obilaskom izložbe „Stradanje i humanizam- Valjevska bolnica 1914/1915“, čiji je deo postavke posvećen poljskom lekaru Ludviku Hiršfeldu.
Doktor Ludvik Hiršfeld je poljski bakteriolog koji je bezgranično pomogao u Velikom ratu. Bio je tvorac petovalentne vakcine 1915. u Valjevu. Odbio je da se kao strani lekar evakuiše i sa srpskim vojnicima prešao je u Albaniju. Na Krfu je nastavio da pomaže srpskoj vojsci…

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.