Nemački ambasador u Gimnaziji

imagePovodom obeležavanja 145 godina postojanja Valjevske gimnazije ovu prestižnu obrazovnu ustanovu posetio je ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman. Kako se danas obeležava i 6 godina saradnje izmedju Gimnazije i SR Nemačke , ambasador Ditman je svečano otvorio i Nedelju nemačke kulture u ovoj školi.

Prigodnim programom na nemačkom jeziku u Gimnaziji je počelo obeležavanje 145 godina postojanja ove ustanove , ali i Nedelja nemačke kulture kojoj je prisustvovao ambasador SR Nemačke Aksel Ditman. Izražavajući zadovoljstvo što je danas u Valjevu ambasador Ditman je nakon uvodnog programa i razgovora sa učenicima rekao da je povod za njegovo putovanje 145 god Valjevske gimnazije. “ Već je šest godina kako je Gimnazija u programu Pasch inicijative. Nemačka u okviru ove inicijative tesno saradjuje sa 24 škole u Srbiji i na taj način podržava nastavu na nemačkom jeziku. Ta saradnja odvija se kroz stručno usavršavanje nastavnika nemačkog, putovanja, razmenu učenika i znanja . Nemačka i Srbija tesno saradjuju kroz političku i ekonomsku saradnju , ali pre svega imamo intenzivnu kulturnu saradnju“, rekao je Ditman.

image On je danas podsetio da se saradnja odvija i kroz podršku Gete instituta koji podržava kulturnu saradnju , ali i drugim institucijama i fondacijama u Srbiji. “ Jezik i kultura to je naš most kako bismo naše odnose mogli negovati i intenzivirati i to je osnov naše saradnje“, rekao je Ditman.
protokolom posete ambasadora predvidjeni su i razgovori sa gradskim rukovodstvom čiji su predstvanici takodje bili prisutni u Valjevskoj gimnaziji, ali je ambasador naglasio da je povod za njegovu posetu pre svega 145 godina Valjevske gimnazije.
Prisutnima se danas u ime škole obratio i direktor Vojislav Andrić koji se pre svega zhvalio na poseti i podršci koju ambasada Nemačke pruža školi , ali i svojim koleginicama koje predaju nemački jezik koje kako je rekao omogućavaju da saradnja bude što intenzivnija.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.