Legalizacija vikendica na reci Gradac?

imageNovi zakon o legalizaciji pored toga što će kako je najavljeno pojeftiniti troškove same legalizacije po svemu sudeći dozvoliće i legalizaciju objekata koji su nelegalno sazidani u zaštićenom prirodnom dobru. Objekti koji godinama volšebno čekaju rešenje u zaštićenom prirodnom dobru reke Gradac sada bi mogli dobiti zeleno svetlo.

Za legalizaciju po novom kako je i na predstavljanju samog nacrta zakona objasnila ministarka Zorana Mihailović biće potrebno za porodičnu kuću do 100 kvadrata dva dokumenta i 12.000 dinara – 9.000 dinara za izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine na objektu i 3.000 dinara za taksu lokalnoj samoupravi. U Srbiji trenutno posle četiri izmene pomenutog zakona postoji 1,5 miliona nelegalnih objekata , podaci su istog ministarstva.
Sporni deo ovog zakona kako navode poslanici opozicije jeste deo u kome se navodi da se mogu legalizovati objekti u I i II zoni zaštite.

Valjevo u ovom slučaju prepoznje reku Gradac i po svemu sudeći samo novinarima spornu činjenicu legalizacije objekata u ovoj zoni.Podsećanja radi ovi objekti više od devet godina čekaju na rešenje urbanista vezano za legalizaciju po kome ne mogu da podignu objekat niti da već sagradjen legalizuju.Dok su u inspekcijskim poslovima neprestano navodili da je na urbanistima da odgovore na njihov zahtev što je preduslov da se objekat može ukloniti javnosti je latentno stavljeno do znanja da su se ti zahtevi negde „zagubili“.
Devet godina nije ih bilo moguće pronaći kako bi se na njih odgovorilo , ali ostaje pitanje da li će sada iznenada biti pronadjeni ako novi zakon dozvoli njihovu legalizaciju? Potpuno je za sada nejasno da li će ovaj deo zakona omogućiti i drugima da tek sada postave svoje objekte pa na očuvanje reke Gradac možemo da zaboravimo, a grad bi umesto traženja rešenja za suzbijanje saobraćaja u ulici koja prolazi obalom mogao da prione na posao izrade možda projekta velike saobraćajnice koja bi svima dozvolila nesmetan prolaz.
Koliko grad zapravo zanima ko gde šta zida i postavlja pokazuje i podatak da još uvek nisu uklonjeni bespravno postavljeni objekti na javnim površinama . Rok za njihovo uklanjanje na koji neki čekaju od 6 do 8 godina ističe krajem godine , a po rečima načelnika inspekcijskih poslova Saše Ivanovića na tender za izvodjača radova po pitanju uklanjanja niko se nije javio. Dakle, i oni mogu opušteno ostati tamo gde su bili do sada. Ko zna možda neki novi zakon

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.