Kamenolom koji godinama radi tek sada traži dozvole

imageGradsko veće donelo je odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma u Zabrdici. Naočigled razumno postupanje remeti samo jedna činjenica , a to je da ovaj kamenolom radi već nekoliko godina unazad , a tek sada pribavlja potrebnu dokumentaciju.

Cilj izrade Plana kome će pristupiti Grad Valjevo je zaštita i korišćenje mineralnih resursa uz preduzimanje svih mera zaštite neposrednog okruženja. U tom smislu sastavni deo odluke je i odluka o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu u postupku izrade Plana detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma u delu naseljenog mesta Zabrdica. Kako se moglo čuti na sednici Veća Grad će pristupiti izradi ovih dokumenta koji bi u osnovi trebalo da budu uslov za rad kamenoloma i eksploataciju kamena.
Član Veća Aleksandar Vujić danas je informisao Veće da ovaj pomenuti kamenolom i preduzeće „Stone –cop“ već odavno rade na pomenutoj lokaciji .“ Voleo bih da mi neko objasni kako da odredjeni kamenolomi na teritoriji grada rade već neko vreme i nekoliko godina , a sad se tek javljaju da im se pribavi nadležna dokumentacija.Dobio sam neko obaveštenje da je to do sada bila nadležnost Republike. Ali ja nisam siguran da neko uopšte može da pribav tamo neku dozvolu Republike i potom dodje na teritoriju grada i tu radi bez dozvole samog grada.On koristi sve resurse grada Valjeva nekoliko godina i tek sad podnosi zahtev“, reko je Vujić.
On je izneo predlog da se grad obrati ministartsvu za pribavljanje dozvole za naplatu rudne rente što je po zakonu moguće još od 2011. godine . „ Mi tu mnogo gubimo i procena je da se na godišnjem nivou samo 10% eksploatisanih resursa prijavljuje i naplaćuje , a 90% ostaje sakriveno pa se i ne naplaćuje“, rekao je Vujić.
Gradonačelnik Stanko Terzić zatražio je da grad pribavi sve podatke i kompletnu dokumentaciju kako bi se mogao formirati odredjeni i zahtev prema ministarstvu, ali i krenuti sa naplatom koja gradu pripada.

Pitanja kao i informacije koje su se čule danas zapravo su umnogome pitanja za nadležne inspekcijske organe koji ni manje ni više kamenolom nisu uočili godinama.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.