DS:Ko je opet „izduvao“ balon u Petnici?

imageGrađane Valjeva podsećamo da je gradska vlast početkom ove godine potrošila gotovo 30 miliona dinara našeg zajedničkog novca za balon u SRC „Petnica“ kako bi tokom zimskih meseci plivači i vaterpolisti iz valjevskih klubova tamo mogli da treniraju, valjevske škole realizuju deo časova fizičkog vaspitanja i građani plivaju u slobodnim terminima.

Hladni dani su stigli, a balona nigde nema. Ko je opet „izduvao“ balon u Petnici?

Cela priča o petničkom balonu je zbog neznanja i neodgovornog ponašanja nadležnih, a „sveznajućih“, gradskih funkcionera išla traljavo. Postavljanje balona je kasnilo mesecima, a onda se samo posle dva dana tek postavljeni balon srušio. Ispostavilo se i da je gromoglasno otvoren bez neophodne dokumentacije i uz niz tehničkih propusta. Demokratska stranka je tada upozorila javnost na probleme, tehničke i zakonske, zbog čega je balon po sili zakona ubrzo morao biti zatvoren. Vlast je tada odgovorila da se radilo samo o proceduralnim propustima i da je balon suštinski u redu.

Ako je sve u redu, zašto balon još uvek nije postavljen? Zašto valjevska deca u njemu još uvek ne treniraju, a građani ne plivaju? Šta se čeka? Ko je kriv za ovo kašnjenje? Očigledno je da je sve ono što je Demokratska stranka tvrdila o tehničkim nedostacima bilo tačno. Nije jasno i zašto se sa otklanjanjem tih nedostataka ovoliko čeka, jer se za njih zna još od samog postavljanja balona početkom ove godine.

Odgovor na ova i brojna druga pitanja u vezi sa propadanjem Valjeva leži u činjenici da je volja politički moćnih pojedinaca važnija od stručnosti i pravila i propisa kojima se uređuju određene oblasti. Balon se postavlja očigledno pogrešno i nestručno i bez potrebne dokumentacije. Kiša spira asfalt sa ulica samo dva dana nakon postavljanja. Sportska dvorana na Studentu biva izgrađena, a onda se utvrdi da je kraća nego što bi po sportskim pravilima trebalo da bude i zato u njoj ne mogu da se igraju utakmice određenog ranga takmičenja. Bespotrebno se prodaje jedno od najlepših gradskih zdanja da bi se započela gradnja nečega što nam u ovom trenutku nije neophodno i za šta nemamo novca. Odbornici se otvoreno kupuju radnim mestima u javnim preduzećima kako bi se opstalo na vlasti. Osnivaju se nekakva nova fantomska javna preduzeća bez jasne namene i cilja. Novih investicija i novih radnih mesta u privredi nema. Sve se radi stihijski, jer se planski dokumenti proglašavaju nepotrebnim.

Nedostatak znanja, šlifa i jasne vizije kako bi grad trebalo da izgleda se nadomešćuju golom političkom silom. Volja pojedinca tako postaje važnija od struke, znanja i interesa građana. To je način vladanja koji naš grad tera u sigurnu propast.

GO DS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.