„Stradanje i humanizam“ u čast Valjevske bolnice

imageSvečanim otvaranjem stalne izložbene postavke u prostoru Istorijskog arhiva i medjunarodnom naučnom konferencijom biće obeleženo sto godina Valjevske bolnice. Ovim dogadjajima prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Dvodnevnim dešavanjima u Valjevu u petak i subotu biće i svečano obeležena stogodišnjica valjevske bolnice. Grad Valjevo je u ovoj godini već na nekoliko načina i različitih dešavanja započeo obeležavanje počev od Stogodiišnjice velikog rata.
Programom je prdvidjeno da u Istorijskom arhivu Valjevo u 16.30h bude otvorena stalna izložbena postavka pod nazivom „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915.“, autora Velibor Vidić.U Centru za kulturu će potom od 18.00h biti upriličeno otvaranje Međunarodne naučne konferencije „Stradanje i humanizam.
Ovom dogadjaju prisustvovaće i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić pod čijim se pokroviteljstvom upravo dogadjaj i održava. Pored predsednika Srbije na ovom skupu govoriće i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademika Vladimir Kostića ,direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić.

image Iste večeri u 19.30 svi Valjevci moći će da pogledaju pozorišnu predstavu „Valjevska bolnica“ priredjenu prema trećoj knjizi „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića.
U subotu 31. oktobra u Svečanoj Sali Valjevske gimnazije u deset sati počeće pomenuta medjunarodna konferencija, u 18.30 biće prikazan i dokumentarni film „Za ljubav Srbije. Bolnica škotskih žena u Valjevu“, autora Alana Kaminga i dokumentarni video prikaz „Valjevska bolnica 1914–1915 .“ autora Slobodan Raković . Za sam kraj predvidjenog programa u 19.00 biće održana prezentacija koncepta budućeg memorijalnog centra „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914–1915.“ (Željko Jež, predsednik UO Istorijskog arhiva Valjevo i dr Zoran Jokić).
Na konferenciji za novinare koja je održana ovim povodom moglo se čuti da je cilj grada da na prostoru depoa Arhiva napravi Memorijalni centar posvećen Valjevskoj bolnici.
Direktorka Arhiva Snežana Radić podsetila je da se radi o autentičnom prostoru u kome je nekada bila jedna od bolnica. „ Na ovaj način ispravljamo nepravdu od jednog veka i odajemo počast svima koji su nastradali U Valjevu. Odajemo počast lekarima domaćim i stranim koji su svoje živote dali , ali i gradjanima Valjeva koji su pokazali nesebičnost te 1914-1915 godine. Ovim dogadjajem zaokružujemo čitav niz manifestacija obeležavanja Stogodišnjice velikog rata“, rekla je Radić.
Razvoj projekta obeležavanja podržalo je ministarstvo kulture, Grad Valjevo, Lajkovac i četiri velike firme iz Valjeva.
Autor izložbe Velibor Vidić je rekao da se radi o zaista ozbiljnom i obimnom projektu za šta su već rezultati istraživanja na početku pokazali mnogo više od očekivanog. „ Napravili smo jednu veliku izložbu u odnosu na prostor i mogućnosti i ona je rezutat dugog istraživanja ne samo srpskih Arhiva već i onih iz inostranstva.Otkrili smo ratne dnevnike čeških vojnika koji su do sada bili potpuno nepoznati, a u saradnji sa ambasadom Češke kasnije ćemo pristupiti objavljivanju tih dnevnika. Cilj nam je da svu obezbedjenu dokumentaciju učinimo prisstupačnom svim istraživačima i zato ćemo prirediti jedan mali istraživački centar za sva dalja istraživanja“, rekao je Vidić.
Predsednik UO Arhiva Željko Jež takode je potvrdio da je velika čast da je upravo arhivu pripala čast da učestvuje u ispravljanju nepravde koja je godinama nanonešena samom dogadjaju Valjevske bolnice. „To je jedna tragična epoha koja je u svetu zabeležena jer se u noj odigrao najherojskiji čin Prvog svetskog rata . Pokušali smo da na 700 kvadrata pokažemo šta su sve gradjani Valjeva proživeli u tih godinu dana.Na medjunarodnoj konferenciji učestvovaće dvadesetak eminentnih imena koji će kroz niz sesija u Gimnaziji, baš u Sali gde su pre 100 godina ležali bolesni , govoriti o tome šta se tu dogadjalo na najpozvaniji stručan,naučan, dokumentovan način.Ovo je nešto što je čast našoj generaciji da može da na ovaj način učini veliku stvar za budućnost“, rekao je Jež.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.