Oslonac u domaćim preduzetnicima

imageNakon preduzetih aktivnosti na polju industrijske zone od strane grada prodato je nekoliko objekata. Za sada kupce čeka neprodata hala „Kombidoza“, a investitori koji se bave proizvodnim delatnostima mogu očekivati oslobadjanje od lokalnih administartivnih i komunalnih taksi.

U julu mesecu ove godine, Skupština grada Valjeva je donela odluku o osnivanju Industrijske zone „Stefil“ u cilju obezbeđenja investitorima mogućnosti za organizovanje proizvodnje u postojećim objektima.Formiran je savet Industrijske zone „Stefil“ koji je preuzeo aktivnosti upravljanja Industrijskom zonom.Od pet objekata koji su ostali u vlasništvu grada Valjeva, na javnom oglasu za prodaju proizvodnih hala i objekata nedavno su ponuđena tri objekta: bivša upravna zgrada DP „Stefil kompanije“ ukupne bruto površine 2.111 metara kvadratnih , proizvodna hala „Nameštaj“ površine 10.805 metara kvadratnih i hala „Sandučara i stoličara“ bruto površine 2.802 metara kvadratnih. Izabrani su najpovoljniji ponuđači za ove objekte i to preduzeća iz Valjeva:Gradnja beton d.o.o.koja je zgradu kupila za 58.000 evra, Samedi d.o.o. za 396.000 evra, i Termo sistem tehnika d.o.oza oko 90.000 evra.
Pre par meseci je prodata hala „Crne kutije“ bruto površine 3.940 metara kvadratnih preduzeću ABC-test d.o.o. iz Valjeva. Ostala je neprodata hala „Kombidoza“ bruto površine 5.688 metara kvadratnih koja će biti podeljena na tri dela i ponuđena na prodaju u narednih mesec dana. U planu je da do kraja godine svi objekti na području Zone budu prodati i stavljeni u funkciju.

Grad Valjevo je doneo i odluku o oslobadjanju od plaćanja komunalnih i administrativnih taksi od 1 do 10 godina u zavisnosti od broja radnika koje investitor zapošljava. Odluka iz 2012. godine koja je prvobitno predvidjala olakšice za one koji zapošljavaju najmanje pedeset radnika je kasnije promenjena pa olakšice čekaju i one koji zapošljavaju već više od 5 radnika. Ova odluka grada odnosi se samo na proizvodne delatnosti.
Očekivati na osnovu prethodnih godina da će država posredovati u pronalaženju investitora je gotovo nemoguće pa Gradu Valjevu preostaje da samoinicijativno radi na ovom poslu. Podatak da su neke parcele u industrijskoj zoni ipak prodate te i da se radi o domaćim kupcima jasno pokazuje da Valjevo i sa te strane treba da se osloni na domaće snage pomažući pre svega ovdašnje preduzetnike.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.