Izuzetno posećena Čvarkijada

imageTitulu „ Prvi medju najboljima“ u pripremanju duvan čvaraka i ove godine ponela je mesara „Mesoprodukt –Marko“. Ovogodišnji 10-ti jubilarni Festival Duvan čvaraka posdetilo je nekoliko hiljada ljudi.

Već od ranih jutzarnjih sati kada su potpaljene prve oranije počelo je i okupljanje Valjevaca na jubilarnoj 10-toj po redu Čvarkijadi. Ove godine zabeleženo je učešće oko 50 ekipa od kojih je 37 učestvovalo u takmičarskom delu. Tročlani žiri u sastavu Dušan Živković profesor Poljoprivrednog fakulteta i predsenik žirija , Vesna Kotarac profesor Poljoprivredne škole iz Valjeva i Božidar Miodragović predsednik Udruženja kuvara iz Bjelovara odlučio je da je pobednik ovogodišnje Čvarkijade dobitnik pehara, diplome i novčane nagrade u iznosu od 15 000 dinara je mesara „Mesoprodukt-Marko“ iz Valjeva , drugo mesto pripalo je mesari „Golubović koji su pored pehara i diploma dobili i nagradu od 10 000 dinara dok je treće mesto i novčana nagrada od 5000 dinara pripalo mesari „Dubljević“.“ Kvalite duvan čvaraka iz valjevskog kraja je itekako potvrdjen. Odmah nam se izdvojilo pet takmičara koji su po našem mišljenju napravili najbolje čvarke pa je teži deo zapravo bio izbor izmedju njih. Ipak potrudili smo se da odaberemo najbolje ocenjujući kao i do sada i izgled i kvalitet“, rekao je Živković .

image Tradicionalno na ovom Festivalu dodeljene su i zahvalnice , ali priznanja za zvanja :
-„Najiskusniji majstor“ mesari „Cvetković“
-Najbolji početnik“ pivnici „Golos“
-„Najbolji veslač“ Dejanu Lepojeviću
-„Najveseliji oranijaši“ Etno selu Lelić
-„Najupornijim čvarkoljubcima“ STR „Patak“.

image Manifestaciju Duvan čvaraka otvorio je načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić koji je okupljene gradjane informisao da će Čvarkijada dogodine trajati dva dana. „ Grad Valjevo prepoznao je značaj ove narodne manifestacije i drago nam je da je broj posetilaca i učesnika svake godien sve veći i veći. na nama je da ovu manifestaciju iz godine u godinu činimo što boljom i što privlačnijom za turiste iz drugih gradova. Znam da ovde ima i organizovanih dolazaka i tu su i brojni gradjani drugih gradova. u tom cilju popularisanja manifestacije i promocije našeg grada sledeće godine manifestacija Duvan čvarci trajaće dva dana“ , rekao je Vujić.

image U okviru kulutrno –umetničkog programa nastupila su četiri KUD-a iz Valjeva :“ Abrašević“, „Djerdan“, „Izvor“ i „Valjarica“, potom bubnjari škole buibnjeva CZK Branka Popovića, horić „Srculence“. U okviru muzičkog dela programa okupljene Valjevce puna dva sata zabavljalo je pet Pinkovih zvezda: Ivan Kurtić pobednik , Maja Milošević, Danilo Živković, Marko Stolić i Nemanja Maksimović.
Pažnju Valjevaca, posebno muške populacije privuklo je takmičenje u obaranju ruke u kome su učešće uzelče ekipe iz Valjeva, Trstenika, Čelareva, Pančeva, Novog Sada, Bačke Palanke, Rume. Apsolutnio šampion Turnira u Valjevu 2015. godine I levom i desnom rukom je Valjevac Ivan Tuta Veselić.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.