Bezbednost dece na prvom mestu

imageU susret početku školske godine u PU Valjevo održan je radni sastanak predstavnika PU i predstavnika uprava škola na području Valjeva. Na području grada Valjeva i pet opšina koje u Kolubarskom okrugu pokriva Policijska uprava Valjevo nalazi se 27 osnovnih i 11 srednjih škola, a u tim školama radi deset školskih policajaca.

Uobičajeni sastanak pred početak školske godine na temu bezbednosti dece u školama održan je i juče u PU Valjevo. Načelnik PU Saša Marković juče je rekao da ova PU pokriva područje od 27 osnovnih i 11 srednjih škola u kojima radi 10 školskih policajaca, ali i da to nije jedina aktivnost i uključenost policije. „Policija kroz patrolnu i pozorničku pokriva područje svih škola na našoj teritoriji. U prošloj godini nismo imali dogadjaja koji bi u većoj meri uznemirili javnost ili ugrozili bezbednost učenika u školama“, rekao je Marković.
PU Valjevo organizovaće pojačan rad saobraćajne policije u blizini svih škola u narednih mesec dana.“ Zone tih škola će se snimati i sankcionisaćemo sve prekršaje i sve vozače koji budu kršili saobraćjne propise u zoni škola. Cilj nam je da bezbednost gradjana i učenika bude na najvišem nivou“, kaže Marković.
Zadovoljni saradnjom sa PU Valjevo su i u ŠU jer kako kaže Ljiljana Reljić savetnik u ŠU Valjevo razmena informacija je najvažnija. “ Ta saradnja je dobar način da se spreče neželjeni dogadjaji. Svake godine u ovo vreme održavamo sastanke na kojima pravimo analizu i utvrdjujemo nadležnosti. Imamo mnogo primera dobre prakse u saradnji sa PU i mislim da na području 14 opština koliko pokriva ŠU Valjevo nijedan grad i nijedno mesto nisu tako dobro bezbednosno pokriveni kao što je to slučaj sa gradom Valjevom“, rekla je Reljić.
U PU Valjevo napominju da je u toku prošle godine blizu dve hiljade učenika bilo uključeno u različite programe i akcije koje je sprovodila PU Valjevo na različite teme počev od štetnosti korišćenja droge i alkohola do poznavanja saobraćajnih propisa.
I u narednoj školskoj godini biće održano nekoliko takvih akcija u koje će biti uključeni djakci svih Osnovnih škola , ali se predvidja i edukacija srednjoškolaca iz domena saobraćaja naročito zuzbog izmena Zakona po kom već od sedamnaeste godine mnogi srednjoškolci stiču pravo na probnu vozačku dozvolu. Neke od projekata podržava i OEBS i medju njima je “ Dečija olimpijada“ koja će biti održana u Ubu , a biće realizovani i projekti na temu prevencija alkoholizma i upotrebe droga, prevencija trgovine ljudima i sprečavanje elktronskog nasilja i zloupotreba društvenih mreža.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.