Zašto za Tešnjarske ne znaju van Valjeva?

imageNarednog vikenda Novi Bečej održaće svoju manifestaciju Gospojinski dani. Nekadašnja manifestacija za 24 000 gradjana koliko ima Bečej narasla je na 200 000 posetilaca. Zašto to nije slučaj sa Tešnjarskim večerima?

Nakon završetka Tešnjarskih večeri svode se računi , a najveće pitanje jeste da li je grad nešto zaradio od ove manifestacije odnosno da li imamo start za narednu godinu . Upućeni tvrde da o zaradi i nema govora . Potpuno je drugačija situacija sa Gospojinskim danima koji će biti održani primera radi u Novom Bečeju opštini sa 24 000 stanovnika kojima će ove godine za oko 15 miliona iz budžeta i ogromnim novcem donatora pevati: Zvonko Bogdan, Severina, Hari Mata Hari, YU grupa, Bajaga, Plavi orkestar, Eda (grupa iz Mađarske) i Lepa Brena. Bečejci ne žele da govore o inosima koje daju donatori , ali se u tamošnjoj javnosti spekuliše da je budžet te manifestacije 40 miliona dinara. Ono što sponosom ističu jeste da je njihova manifestacija 100% i samoodrživa.
“ Mi moramo kao grad da donesemo odluku šta hoćemo od Tešnjarskih večeri da li je to socijalna zabava ili mogućnost zaradjivanja. Kada to odlučimo onda ćemo znati i kako da organizujemo celu priču . Ako se odlučimo da zaradjujemo onda u to moraju svi da budu uključeni, tada nam je potreban drugi prostor i za koncerte . Treba da se odlučimo i da li ćemo i na koji način da promovišemo našu manifestaciju. Ove godine to je bila Žikina šarenica , ali promocija nije samo jedna emisija makar bila i na RTS-u“, kaže Miloš Smiljanić direktor Centra za kulturu.
Manifestaciju u Novom Bečeju prošle godine posetilo je 200 000 ljudi , a promoteri njihove manifestacije su poznata imena i javne ličnosti. Gotovo zaštitni „znak“ ove manifestacije je Zeka Milioner.
U razgovoru sa Novobečejcima Vamedia saznaje da sve košta , ali i da bez truda i razgovora , pregovaranja nema ništa , a posebno ističu uključenost svih institucija Opštine sa svoje strane.
“ Kod nas se sve svede na Centar za kulturu. To nije lako ni organizovati niti realizovati. Pa zar mislite da mi ne znamo kako da dovedemo Zdravka Čolića na primer? Naravno da znamo , ali moramo da imamo odluku šta su Tešnjarske večeri i ne možemo u tu priču sami da idemo.Mi možemo da ukinemo sve ostalo tokom godine pa da kažemo radimo samo gala Tešnjrske večeri ili da kažemo ostaje sve , a izdvajamo više novca ili pak vreme je da se svi uključimo i napravimo neke promene. Mogućnosti su razne , ali se o njima generalno razmišlja kada se primaknu Tešnjarske“, kaže Smiljanić.
Za Valjevo je po mnogima bilo previše 2 miliona iz budžeta i još toliko od donatora. Možda i jeste , ako grad na tome nije imao nikakav prihod već samo rashode.
Na pitanje upućeno TO Valjevo koliko su oni organizovanih dolazaka imali i ugovorili za vreme trajanja Tešnjarskih večeri Vamedia je dobila odgovor nijedan. Kao što su i Valjevci mogli sami da primete nijedan autobus sa tablicama van Valjeva i nije vidjen. Vamedia će ipak proveriti kod nadležnih službi da li je u opisu posla TO Valjevo promocija i asistencija u realizaciji gradskih manifestacija.
Ukoliko se ispostavi da jeste, da li će iko postaviti pitanje zašto to i nije radjeno , ako je radjeno na koji način je realizovano?
Ukoliko se ispostavi da TO nema u opisu posla takve aktivnosti kao što su promovisanje turističkih potencijala grada Valjeva dugujemo izvinjenje TO , a gradu moramo postaviti pitanje ko je onda zadužen za takvu aktivnost? Ko uostalom promoviše Tešnjarske večeri? Da li smo razgovarali sa vidjenijim Valjevcima van Valjeva da nam u tome pomognu pa i da li smo ih uključili u samu organizaciju, koga i na koji način?
Sledeće godine Tešnjarske imaju svoj jubilej 30 godina postojanja pa je podjednako važno da li mso posle 30 godina nešto naučili o manifestaciji ovog tipa i za šta smo se odlučili na kraju.
Mnogo je pitanja , a samo jedan odgovor o Tešnjarskim večerima se misli mesec dana pred održavanje i sedam minuta u toku izrade budžeta grada.
Kako smo mislili tako smo i prošli!

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.