Sednica Skupštine o brani Rovni

imageSkupština grada održaće posebnu sednicu 18. avgusta na kojoj će razmatrati samo jednu tačku dnevnog reda Razmatranje informativnog akta Rudarsko geološkog fakulteta vezanog za branu Rovni. Inicijativa za ovu tačku dnevnog reda potekla je još 29. decembra prošle godine.

Odbornici Skupštine grada na sednici 29.decembra 2014. godine dobili su dopis odnosno sugestiju Rudarsko –geološkog fakulteta u kome se traži da se još jednom ispita situacija oko brane Stubo –Rovni i predvidjeno punjenje zaustavi dok se ponovo ne vrati punjenje na kotu 330. Odbornik Dragan Moijsilović LDP izneo je predlog da se o ovom dopisu raspravlja u okviru posebne tačke dnevnog reda da bi ista inicijativa kasnije bila preinačena u posebnu sednicu Skupštine.

U dostavljenom dopisu Rudarsko geološkog fakulteta navedeno je izmeedju ostalog da je nepotrebno velika zapremina brane so bzirom na neizvesnost izgradnje TE “Kolubara B” , mogućnost zagadjenja podzemnih izvorišta Paklje i Gradac , mogućnost zagadjenja vode u akumulaciji teškim metalima i drugo. U istom dopisu se navodi i da se predlaže sniženje predvidjene kote uz popravku postojećih vodovodnih mreža.
Upravo ovaj dopis izazvao je brojne polemike za skupštinskom govornicom pa je nakon što je Rudarsko geološki fakultet dostavio svoju analizu vezanu za branu Rovni na inicijativu preduzeća “Kolubara “ održan je sastanak kome su prisustvovali profesori pomenutog fakulteta i Departmana za vode , profesori profesori Gradjevinskog fakulteta i Odseka za hidrotehniku , predstavnici preduzeća “ Energoprojekt-Hidroinženjering” .

Na ovom sastanku kome su prisustvovala priznata imena u domenu hidrologije i hidroinženjeringa doneti su zaključci :
-Pre probnog punjenja brane treba izvršiti analizu i ocenu do sada izvbedenih istraživanja i merenja. predvideti i izvesti radove za sprečavanje gubitaka.
-Uraditi studiju bilansa u kojoj će se na osnovu novih hidroloških podloga i realnih potreba sagledati realan bilans vode , utvrditi kapacitete izvorišta podzemnih voda i odrediti korisnu zapreminu akumulacije za period pre i posle izgradnje TE “Kolubara B”
-Uraditi projekat upravljanja akumulacijom koji će predvideti optimalan režim rada uzimajući u obzir ulogu aklumulacije u zaštiti od poplava
-Osavremeniti postojeći projekat Tehničkog osmatranja
-Osavremeniti postojeći projekat probnog punjenja akumulacije imajući u vidu rezultate dodatnih istraživanja
-Pre probnog punjenja sprovesti neophodne antierozione mere

Na kraju ovih zaključaka iosti navode da je s obzirom na potrebu za što skorijim puštanjem u funkciju akumulacije Rovni , sve navedene aktivnosti treba sprovesti u najkraćem vremenskom roku.
Ovaj document potpisali sui dali svoju saglasnost na zaključke i profesori pomenutog Rudarsko geološkog fakulteta čiji su dopis pojedini odbornici iskoristili za samo promociju , a dobrim delom i za uznemirenje javnosti.
U datom zaključku nigde se ne pominju dodatne studije koje su predlagali pojedini odbornici niti se navodi da od punjenja brane treba odustati.
Ipak za očekivati je da se na sednici Skupštine ponovo čuju iste priče i isti govornici koji će iznositi svoja tumačenja datih zaključaka.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.