Još se čeka odluka o komunalnom redu

imageIako je od predloga za donošenje nove odluke o komunalnom redu prošlo gotovo dva meseca pomenuta odluka još uvek nije doneta. Kako sada stvari stoje postoje velike šanse da odluka bude doneta biće na prvoj radnoj sednici Skupštine.

U gradu je pre dva meseca pokrenuta akcija „Želiš da živiš u ovakvom gradu?“ u čijem je promovisanju jasno naveden opravdan razlog za izmenu postojećih odluka o komunalnom redu. Grad je do sada imao 4 nezavisne odluke pri čemu su se nadležnosti preplitale pa je često bilo teško i utvrditi u čijoj se nadležnosti nalazi neki prekršaj. Novom odlukom sve bi trebale da budu objedinjene u jedan dokument koji ima za cilj da štiti i čuva grad i gradsku infrastrukturu.
Inicijativa za donošenje ovakve odluke potekla je ipak iz razloga krajnje potrebe izmene kaznene politike u domenu komunalnog reda. Kako je grad iz godine u godinu saopštavao da na popravku polomljenog i uništenog mobilijara izdvaja do 20 miliona dinara postalo je jasno da u trenutku kada ni video nadzor više ne pomaže kao mera prevencije treba postojeće odluke i izmeniti . Akciju „Želiš da živiš u ovakvom gradu ?“ promovisao je tada direktor Direkcije Dragan Jeremić s obziorm na činjenicu da upravo Direkcija neprestano ulaže , a potom iznova popravlja postojeći mobilijar. “ Ja zaista ne znam zašto ta odluka još nije doneta i šta je u donošenju bilo sporno . Ali znam da smo u medjuvremenu morali ponovo da popravljamo recimo Niveino igralište i još neke stvari koje su polomljene. To što mi proceduralno odugovlačimo sa donošenjem takve odluke ne znači da oni koji lome i uništavaju odugovlače ili prave pauzu u uništavanju“, kaže Jeremić .
Siniša Djurić načelnik komunalne policije kaže da će odluka biti spremljena za prvu narednu radnu sednicu Skupštine. “ Odeljenje za skupštinske poslove tu odluku uveliko priprema i ja ću biti predlagač . Zaista ne bi trebalo da bude problema da se ona nadje na dnevnom redu sednice . Suština odluke je i u tome da smo tražili maksimalne kazne za prekršaje koji se neprestano ponavljaju. Čućemo i mišljenje odbornika i možda se nešto i koriguje , ali ono što je najvažnije jeste da će tačka biti spremna za sednicu“, kaže Djurić.
Komunalni policajci kojih iponako nema dovoljno nestrpljivo očekuju donošenje pomenute odluke jer ona umnogome olakšava i tumačenje nadležnosti ali i samih prekršaja. Visoke kazne trebalo bi da budu mera koja će onima koji uništavaju grad pokazati da takvo ponašanje nije društveno prihvatljivo, a sa druge strane svaki gradjanin znaće koje su njegove obaveze i mogućnosti u odnosu prema gradskoj imovini.
Po nekim najavama sednica Skupštine na kojoj bi se mogla ova tačka naći biće održana od 20. do 27. avgusta.
S.V

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.