Gradjanska inicijativa za Kadinjaču

imageDobrivoje Stanojević iz Valjeva pokrenuo je inicijativu da se kasarna Kadinjača proglasi za spomenik kulture. Stanojević smatra da bi o budučnosti Kadinjače gradjani trebalo da se izjasne referendumom.

U dopisu dostavljenom na više adresa medju kojima su i mediji Stanpojević obrazlaže razloge zbog kojih bi Kadinjača trebalo da postane spomenik kulture:“Kompleks građevina Kasarne „Kadinjača", nastao je u doba Obrenovića, 80-tih godina 19. veka, (zidana o trošku naroda okruga valjevskog) kada se srpski narod nakon petstogodišnjeg ropstva pod agarjanima, podigao iz pepela kao feniks, te platio previsoku cenu za svoju slobodnu državu Srbiju. Sada je to i najstarija kasarna na teritoriji Srbije čiji se izgled nije menjao do današnjih dana. (4 paviljona koja i danas postoje, na žalost usled nebrige jedan paviljon je danas obrušen, što ne znači da se ne može obnoviti u izvornom obliku). Svi raspoloživi javni objekti pretvarani su u bolnice. Kasarna „Kadinjača" je bila i najveća vojna bolnica u kojoj je život okončala i čuvena slikarka, bolničarka Nadežda Petrović!
Ove godine Srpski narod i Srpska Država proslavlja 100 godina Valjevske bolnice – spomenika istorijske ratne katastrofe tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, kada su Srbija i Srpski narod bili izloženi enormnim materijalnim razaranjima i ogromnom broju postradalih od ratnih dejstava i tifusa koji je harao.
Te 1915. godine Valjevo je imalo 8.000 stanovnika,( a u Valjevskoj bolnici – zgradama kasarne „Kadinjača" ) a umrlo je 10.000 vojnika i civila, uključujući veliki broj sanitetskog osoblja koji su lečili, ranjene i bolesne. Može se reći, te 1915., Srbija je bila zemlja mrtvih a Valjevo je bila njena prestonica.
U pitanju je istinska velika Golgota Srpskog naroda, za vreme nepravedno nametnutog rata okupatorskih vojnih sila. Zato su građevine kompleksa kasarne Kadinjača jedinstven spomenik te golgote, nakon koje je uz velika materijalna razaranja i ogromne ljudske žrtve Vaskrsla slobodna Srpska Država, ujedinjena sa ostalim južno-slovenskim narodima u Kraljevinu SHS, moćnu i respektabilnu Državu na Balkanu. Zato ovaj kompleks kasarne „Kadinjača" je temelj istorijskog, nacionalnog i Srpskog Državnog Prava, kategorije bez koje država Srbija i Srpski narod ne bi postojali.
Zbog toga se ni u kom slučaju nesme razmišljati da se pomenuti kompleks „Kadinjača" pretvori u tržni centar ili bilo kakvu drugu namenu iz profitabilnih razloga. Najmanje je što se nipošto nesme dozvoliti da pređe u privatne ruke, dobro čiji vlasnik nije niko osim Srpskog naroda.
(Uz pomoć nauke: SAN-u – Istorijskog instituta, Republičkog zavoda spomenika kulture, Ministarstva kulture, uz saradnju sa najvišim ekspertima iz tih institucija, jedino je opravdano pokrenuti postupke, da se kompleks „Kadinjača" prouči i proglasi za spomenik kulture od izuzetnog značaja i stavi pod najviši stepen Državne zaštite.)
U godinama kada slavimo 100 godišnjice velikih srpskih bitaka, Valjevske bolnice, Albanske golgote, i na kraju velike pobede u Velikom ratu, pravi potez bi bio da se ovaj kompleks Kasarna „Kadinjača" stavi pod zaštitu, i pretvori u Memorijalni Centar, važan za celu Srbiju. Ovim bi se i saveznici potsetili kakav je doprinos Srpaka vojska, tj.Srpski narod dao u Prvom svetskom ratu. Time bi se na neki način odužili svojim slavnim precima, i tako postigli da se trajno otrgnu od zaborava i ostave za buduće generacije jedan izvorni kompleks star preko dva veka koji će nas potsećati na slavne pretke, moralno krepiti u sadašnjosti, i biti primer budućim generacijama. Ovako nešto ni jedan civilizovan narod ne bi uništio. Imamo slavnou istoriju, kakvu malo koji narod ima, zato je treba istaći a ovo je sjajna prilika za to.

Vredno je razmišljanja o tome, da bude Memorijalni Centar Srpske golgote za ceo Srpski narod i celu Srbiju, sa sadržajima koji bi se vremenom oformili u tom kompleksu, kao trajnom spomeniku od izuzetnog značaja, pod pokroviteljstvom Republike Srbije i Srpske Pravoslavne Crkve, koja bi tu mogla izgraditi Spomen kapelu svim postradalim u ratovima od Kosova 1389., preko svih drugih stratišta, do danas!
Nema kraja Golgoti Srpskog naroda, uključujući tek minule ratove krajem dvadesetog veka, otimanje Kosova i Metohije i najave otimanja Vojvodine, Raške oblasti, Preševa, Bujanovca…
Svaka druga namena kompleksa „Kadinjača", bila bi zločin nad Srpskom Istorijom i Srpskim žrtvama, kakve u modernoj istoriji nije podneo ni jedan narod u Evropi i šire.
Napominjemo da je ova kasarna u kompleksu postojećeg Parka Pećina takođe iz tog perioda, kao i Park preko puta kasarne „Kadinjača" koji je upravo vojska napravila za 15 dana, te 1892. godine, i poklonila gradu. U tom parku je svake nedelje u 4 sata popodne svirala vojna muzika, kako bi se široke građanske mase obrazovale u tom pogledu. Ovo još jednom govori o velikoj spregi, jedinstvu i zajednici između Srpski narod i Srpske vojske. Srpski vojnik je uvek bio poštovan i cenjen od svog naroda, bio je oličenje poštenja, pravde, golgote Srpskog naroda.
Srpski vojnik je oduvek bio simbol Srpskog naroda!!!
Inače kasarna „Kadinjača" je oplemenjena višedecenijskim zelenilom, što dodatno daje lepotu ovom kompleksu.
Ne dozvolimo da budemo izrodi naših slavnih predaka!!! Ne dozvolimo da naša generacija uništi ono što su prethodne generacije vekovima stvarale i održavale!!!
((Kako je narod i izgradio ovu kasarnu, a vojska je deo ovog naroda, ukoliko bi joj održavanje ovog kompleksa bio trošak, onda bi mogla ovaj kompleks i da pokloni narodu)) O novcu koji bi bio potreban za izdržavanje ovog kompleksa bilo bi sramota i razmišljati, naši preci su za ovo danas dali ono što je najvrednije – ljudske živote!, a o materijalnom odricanju da i ne govorimo, da bi mi danas živeli u slobodi.
Da napomenemo da bi se ostvario i prihod i od prodaje suvenira, ( možda bi se moglo razmišljati i o tome da se jedan paviljon pretvori u spavaone, /sve je isto samo namena tog dela se menja/,za posetioce iz daleka te bi se i na taj način mogao ostvariti neki prihod), ovim bi i grad dobio jer bi ovo doprinelo i većoj turističkoj poseti Valjeva.
( Ukoliko postoji pritisak da se kompleks ipak proda za neke njihove namene, onda da se bar zaštiti postojeći, izvorni izgled kasarne, tj. da se obnovi i renovira prema već postojećim paviljonima, nikako ne menjajući sadašnji, tj. prvobitni izgled kasarne, kako bi tako sačekala nove pametnije generacije koje bi od nje napravile spomen kompleks. Ovo bi se i odnosilo i na zelenilo unutar kasarne.)
(Ako postoji pritisak profitera da se kompleks ipak proda za neke njihove namene, Skupština grada je dužna da o tome raspiše referendum, da se narod pita, za sudbinu kompleksa kasarne „Kadinjača".)

Sve aktivnosti oko ovoga nesmeju biti interes političkih grupa, političkih koalicija, nego intes Srpskog naroda!
(Bar izdejstvovati da se narod izjasni referendumom!)
Sa poštovanjem, Dobrivoje Stanojević

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.