Nema kupca za Dom vojske

imageNa oglas za prodaju Doma vojske po saznanjima Vamedie niko se nije javio.Grad nema drugog izbora već da oglas ponovi pod istim uslovima i sa istom cenom . Ako se ni tada ne proda postavlja se pitanje kako će biti obezbedjena sredstva za izgradnju Hale sportova?

Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Republike Srbije – Ministarstva odbrane za 51 333 294 dinara. Kako je pribavljeni objekat zbog dugogodišnjeg nekorišćenja bio u lošem stanju, Grad je u cilju sprečavanja njegovog daljeg propadanja pristupio realizaciji rekonstrukcije krovne konstrukcije , fasade i stolarije za šta je izdvojena suma od blizu 32 miliona dinara. Za završetak kompletnih unutrašnjih radova na Domu vojske
potrebno je još 100 miliona dinara, a grad taj novac nema potvrdili su svojevremeno članovi Veća , a potom i Skupština grada.
Kako ovaj objekat ne bi propadao doneta je odluka o prodaji Doma vojske po ceni od 905.000 evra .

Već na prvo pominjanje reči prodaja u gradu je stvorena atmosfera osude i protivljenja , a u tome su prednjačili oni koji su na prvo mesto stavljali arhitektonski i kulturni značaj ove zgrade. Kako se isticalo objekat bi po svaku cenu trebalo zaštiti od šunda i kiča te i eventualne namene u komercijalne svrhe. Iako su pojedini Valjevci isticali da su u tom prostoru proslavljali mature, svadbe , ispraćaje u vojsku prevagnulo je mišljenje da se takvi dogadjaji nisu dešavali u stanju potpune potrebe za zaboravnošću svega onoga za šta je Dom vojske godinama služio. Oni koji su branili arhitekturu same zgrade dobili su informaciju da zgrada prodajom neće biti otudjena iz Valjeva te i da novi vlasnik neće moći da izmeni bilo šta na njenoj spoljašnjosti. Pod vrlo velikim pritiscima Skupština grada je donela odluku o prodaji ograničavajući budućeg vlasnika pa je u tekstu oglasa navedeno da funkcija objekta Doma Vojske mora biti kulturno zabavnog sadržaja, obrazovnog ili hotelijerskog, što znaci da je važno da se ispoštuje funkcija objekta. Novi vlasnik je u obavezi da objekat privede nameni u roku od dve godine. Objekat Doma Vojske je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ubuduće će se tako i tretirati.

image

Uzalud su oni koji još u ramovima imaju slike iz Doma vojske iz ranijih dana za praktično kafanskim stolom govorili da u Dom vojske nisu išli na književne večeri već na zabave i veselja govorili kako je to nekada bilo, mišljenje o ovom objektu kao esenciji kulture u Valjevu je prevagnulo.
Gradski čelnici su istovremeno širom otvorili vrata za sve one koji žele da preuzmu objekat na staranje da to i učine , ali se niko na takav znak nije ni javio. U brojnim kulurnim Udruženjima koje je Vamedie upitala, zašto ne preuzmete objekat ako imate idejna rešenja, preovladavalo je mišljenje da nemaju novca za tako nešto te i da održavanje takvog objekat puno košta.

Grad Valjevo predvideo je da sredstva obezbedjena prodajom Doma vojske budu iskorišćena za izgradnju velike Hale sportova, ali se sada postavlja pitanje kako će ta sredstva biti obezbedjena , ako Dom vojske opterećen svim ograničenjima nije prodat ?
Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da će oglas biti ponovljen. “ Nemamo drugog izbora već da ga ponovimo , nemamo pravo da menjamo cenu niti bilo šta drugo u oglasu pa ćemo videti. Više je nego jasno da je jako teško prodati taj objekat pod tako velikim ograničenjima“, kaže Kovač.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.