Koja je svrha sednice?

imagePosebna sednica Skupštine sa temom akumulacije Rovni biće održana 18. avgusta, ali je do kraja nejasno šta će ova sednica zapravo doneti jer nije predvidjen nikakva zaključak niti Skupština može doneti bilo kakvu odluku po pitanju ove akumulacije. U odnosui na 400 miliona koliko daje država Srbija 20 miliona koliko izdvaja Valjevo kao jedan od suosnivača nije presudna cifra za odlučivanje.

Komisija koju je organizovala država Srbija koja treba da nadzire spuštanje zatvarača na brani Rovni juče je još jednom boravila u Valjevu i po prvim informacijama sve ide po ranije predvidjenom protokolu. O datumu spuštanja zatvrača odlučiće ministartsvo poljoprivrede koje je nadležno za vodoprivredu.
Skupština grada Valjeva povodm slučaja akumulacije održaće posebnu sednicu na kojoj će prema sadašnjim njavama biti prisutni stručnjaci iz oblasti hidrologije koji će odbornicima govoriti na temu akumulacije i koji su uključeni u praćenje ove akumulacije. Odbornici će imati pravo da postave pitanja stručnim licima u vezi sega onog što još uvek smatraju nejasnim.
Ipak ova Skupština neće doneti nikakva zaključak niti i u slučaju da ga donese on može biti odlučujući u slučaju akumulacije jer u nadležnosti grada Valjeva nije sama akumulacija , a Valjevo je samo jedan od gradova osnivača preduzeća „Kolubara“ koje vodi ceo posao. Upućeni kažu da pravno gledano grad može da donese odluku da posle dvadeset i više godina ne bude suosnivač , ali se to neće dogoditi. Svaka druga odluka ne bi bila merodavna jer je hidroakumulacija Stubo Rovni projekat države Srbije u koji je do sada uloženo blizu 100 miliona evra . Po najavama iz Vlade Srbije i naredne godine biće nastavljeno finansiranje .
Čemu onda sednica Skupštine?
Istini za volju , odbornici mogu doneti odluku da se krene u postupak ponovnih istraživanja koja su tokom godina u više navrata izvodjena za šta je po proceni stručnjaka potrebno minimum 50 miliona dinara kao početno izdvajanje. Kako Valjevo nema novca za sav posao ispočetka za očekivati je da takva odluka ne bude doneta.
Šta će onda biti doneto?
Ništa, tvrde upućeni . Ova će sednica po svem,u sudeći poslužiti za detaljnije informisanje odnbornika ali i promociju dosadašnja dva najvatrenija govornika na ovu temu Ljubomira Bradića (Pobeda) i Milana Markovića(SNS). Podsećanja radi, na svakoj sednici Skupštine upravo ova dva odbornika nisu propuštala priliku da govore o brani pozivajući se na saznanja koja su čuli ne navodeći izvore i koristeći izraz „stručnjaci“.
kako nijedan od ova dva odbornika nisu stručnjaci iz oblasti hidrologije često se dešavalo da na sednicama mogu da se čuju i poluinformacije. Ali nakon toliko njihovog vremena provedenog za govornicom može se konstatovati da su temu brane dobro iskoristili za sopstvenu promociju pod okriljem priče o brizi za gradjane.
Dokaz da ostali odbornici više i ne slušaju njihove govore jeste činjenica da je ista Skupština donela odluku o priključenju struje jednom od objekata što je bio zahtev odbornika Bradića , a da pritom za realizaciju istog zahteva ne postoji način niti mogućnost.
Sama sednica očito će biti iznova više puta ponovljena priča, a odbornici će svakako zbog dnevnice doći pa ko izdrži pričaće…

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.