Gde su efekti proširene zone parkiranja?

imagePre mesec dana se počelo sa naplatom parkiranja u proširenoj zoni, a u JKP „Vidrak“ kažu da nema efekata proširenja bar jer sredstva „Vidraku“ prosledjuje grad . Kako stvari stoje grad ne prebacuje novac onako kako je Skupština to predvidela. Postavlja se pitanje ko je i na koji način mogao da aneksira odluku Skupštine bez njene saglasnosti?

Grad Valjevo odluku o naplati parkiranja promenio je posle juna 2012. godine pri čemu je Skupština jasno usvojila odluku kojom se JKP „Vidrak“ opredeljuje 80% prihoda od naplate parkinga , a gradu 20% sredstava iz istog izvora. Ipak poslednjih godina dogadja se nešto posve čudno , a to je da grad „Vidraku“ limitira iznos.Odbornik DS-a Slobodan Pavlović na sednici Skupštine je podsetio da svake godine iznova grad donosi odluku u kojoj se kaže da ukoliko prihodi od naplate parkiranja koji pripadaju „Vidraku“ prelaze odredjenu cifru neće biti prebačeni istom preko odredjenog iznosa. To znači da grad nekom odlukom praktično aneksira odluku Skupštine . „ Ja zaista ne znam kako je to zakonski moguće , slažem se da jedini ko može da promene odluku Skupštine jeste sama Skupština“, navodi Pavlović.
U ovom trenutku svako ko iole prati skupštinska dešavanja u srpskom parlamentu zna da se izmena ili amandman na neku raniju odluku mora doneti u Skupštini. Da nije tako onda bi Skupština mogla da donese bilo koju odluku , a da to potom neko aneksom izmeni bez skupštinske saglasnosti onako kako mu to u odredjenom trenutku odgovara. Ovakvo postupanje i bez pravničke diplome jasno je da nije dozvoljeno.
Sada je zona naplate parkiranja proširena i pravo pitanje za direktora „Vidraka „Djordja Milanovića je kakvi su efekti proširenja zone ?

„Da, prošlo je već mesec dana, bilo je povremeno manjih problema u prvim nedeljama, ali sada je sve u redu, uhodali smo se i mi i građani. Kada su u pitanju efekti, njih nema jer kada je u pitanju JKP ,,Vidrak“, mi smo ograničeni budžetom , a u budžetu Grada je za 2015. godinu planirano 3 miliona dinara manje nego 2014. godine, ali nadam se da će se narednim rebalansom obezbediti dodatna sredstva za ,,Vidrak“. Treba istaći i da nije sve onako kao što izgleda na prvi pogled, jer mi na godišnjem nivou izdvajamo oko 19 miliona za zarade zaposlenih u parking servisu, pa imate troškove poreza i doprinosa još oko 2,2 miliona, pa ako dodate oko milion dinara za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju i uračunate sve ostale troškove, pa onda na 28 miliona iz budžeta oduzmete PDV koji plaćate, računica pokazuje da smo na nekoj pozitivnoj nuli“, objašnjava Milanović.

JKP „Vidrak“ i dalje uspeva da bude jedino profitabilno preduzeće grada i da sa druge strane ostvari investicije svake godine što u vozni park što u servis prema gradjanima ili infrastrukturu samog preduzeća . Ali ako se u uzme u obzir činjenica da grad svake godine oprašta gubitašima i nastavlja njihovo finansiranje pitanje je, kakav je motiv zaposlenih u „Vidraku“ da i na dalje valjano obavljaju svoj posao kad koliko god da se trude njihov rad niko ne vrednuje i sam grad ne pravi razliku izmedju njihovog rada , a nečijeg nerada sa druge strane?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.