Izložba čaša i etiketa piva sa svih kontinenata

imageU hotelu “Grand” sinoć je održana izložba najrazličitijih čaša, krigli, bokala i etiketa piva, a domaćini izložbe koja je prvi put organizovana u Srbiji, bili su Udruženje kolekcionara pivskih flaša i čaša Srbije i “Valjevska pivara”.

Stotinak najrazličitijih vrsta staklene ambalaže piva, od klasičnih do bokala u obliku čizme, te oko 1.000 etiketa piva sa svih kontinenata sveta, pokazalo je 20 pasioniranih kolekcionara iz Poljske, Slovačke, Češke, Bugarske i Srbije.
“Ja kolekciji imam 5.000 čaša i pre tri godine sam pored kuće otvorio sopstveni muzej pivskih čaša iz oko 120 zemalja sveta. Pasija je počela spontano, jer zaista ne znam nijednog kolekcionara bilo čega da to radi namenski, od čaše “Zrenjaninskog” piva koje, na žalost, više ne postoji, ali Zrenjanin srećom i dalje ima “Dane piva”. U Srbiji se ne zna toliko koliko ljudi širom sveta skupljaju sve u vezi piva, ne samo čaše, nego i flaše, etikete, podmetače, otvarače, majice ili kačkete, a sajmovi kolekcionara na kojima se svi ti uzorci razmenjuju organizuju se tri-četiri puta godišnje”, ispričao je Željko Grujin iz Zrenjanina, dodajući da je umereni pivopija i da je “Valjevsko pivo” posebno.
Gosti izložbe bili su i Marijuš i Malgožata Havančuk iz Poljske, koji se kolekcionarstvom bave od 2009. godine i imaju 2.000 čaša iz 130 zemalja sveta.
“U Valjevu smo prvi put i oduševljeni smo gostoprimstvom i izložbom, a zvali sun as srpski kolekcionari s kojima se srećemo. Oduševljeni smo i vašim pivom koje ima specifičan ukus”, kaže bračni par Havančuk.
Izložba u okviru večeri “Valjevske pivare” na ovogodišnjim “Tešnjarskim večerima”, inače, uvertira je u osnivanje muzeja piva “Valjevske pivare”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.