DS: Za i protiv investicija

imageValjevske demokrate bile su pomalo kontradiktorne na konferenciji za novinare najpre kritikujući činjenicu da novac "leži" na računu grada, umesto da se investira , a sa druge strane predložili su odustajanje od prodaje Doma vojske i odustajanje od investicije Hale sportova.

Odbornik DS-a Slobodan Pavlović na današnjoj konferenciji je izneo stav da novac grada ne treba da neuposlen stoji na računu već da njime treba da se finansiraju izgradnja i investicije grada. " Gradonačelnik je na sednici Veća 30. juna izneo podatak da na računu grada ima 285 miliona dinara. To je novac svih poreskih obveznika u ovom gradu i njime se mora raspolagati.Na računu grada posle plaćanja svih obaveza prema budžetskim korisnicima ne sme biti više od 40 ili 50 miliona dinara . Jer suština svega su investicije .Bez investicija nema novih radnih mesta . Nije isto kada investirate početkom ili krajem godine .Ako to činite početkom godine taj uloženi novac se više putra obrće i mnogo više gradjana ima efekte investiranja , što u slučaju investicija na kraju godine nije slučaj", rekao je Pavlović.
Na istoj konferenciji Aleksandar Djukić predsednik IO GO DS-a je rekao da će ova stranaka preložiti Skupštini grada da odustane od prodaje Doma vojske. " Jasno je da pod ovim uslovima nema realnog kupca za ovaj objekat i ne treba da ga ima. Još od svog osnivanja pre ravno 85 godina predstavlja jedno od najlepših arhitektonskih zdanja čija je namena u kulturi i umetnosti.U našem gradu postoji potreba za ovakvim objektom kao i ideja kako bi on u potpunosti mogao da bude iskorišćen sa željama i namerama graditelja dakle za kulturne delatnosti", rekao je izmedju ostalog Djukić. Na pitanje Vamedie da li se pod kulturnim dešavanjima za koja se tvrde da su održavana u ovom objektu podrazumevaju zabave, ispraćaji u vojsku svadbe i ostali dogadjaji koji su tamo održavani Djukić kaže svakako ne . Na konstataciju Vamedie da je ne razumljiva tvrdnja da je taj objekat esencija valjevske kulture kada to nije bio Djukić odgovara stavom da je to bila namera graditelja. Pitanje da li je to u proteklih 85 godina ostvareno ostalo je da "visi u vazduhu". Istovremeno Vamedia je zatražila konkretan predlog ko bi na koji način finansirao nastavak izgradnje ovog objekta , a potom i njegovo održavanje odnosno privodjenje nameni ma koja namena bila odredjena." Postojao je predlog da grad konkuriše za sredstva za završetak radova kod Ambasade Amerike koja daje sredstva za uredjenje objekata u kulturi , ali grad to nije učinio. Treba najpre videti koja je namena objekta kako bi se onda moglo govoriti o finansijama. Mi sada ne možemo reći šta je predlog i rešenje jer ne znamo namenu", kaže Djukić.
Podsećanja radi ni demokratska vlast koja je otkupila objekat Doma vojske nije odredila njegovu namenu. Djukić kaže da je to pitanje za one koji su tada odlučivali u ime DS-a jer on nije tada učestvovao u vlasti u Valjevu.
Shodno predlogu da se odustane od prodaje Doma vojske čija su sredstva od prodaje opredeljena kao učešće u investiciji izgradnje Hale sportova , Djukić predlaže di da se odustane od izgradnje jer je to po njegovim rečima "šarena laža".
" Ta izgradnja je od početka šarena laža i ovim novcem koji se planira ništa neće biti završeno, samo će se agonija produbljivati", reko je Djukić
Vamedia je u pitanju Djukiću navela citate koji su izgovoreni za govornicom Skupštine od strane Mihaila Jokića predsednika Skupštine te i pomoćnika gradonačelnika Milorada Ilića koji su tvrdili da je postojala zatvorena finansijska konstrukcija za izgradnju hale , ali da su upravom ulaskom DS-a u vlast 2000 godine tti radovi obustavljeni i od svega se odustalo. Na pitanje Vamedie odakle Vam podaci da nije postojala ta finansijska konstrukcija jer to znači da su za govornicom izneti lažni podaci , Djukić kaže da su mu pričali ljudi. Ni na insistiranje da saznamo imena izvora koji tvrdi suprotno Djukić nije želeo da odgovori.
Bilo kako bilo vrlo je moguće da demokrate imaju u vidu neku investiciju i činjenicu da novac treba ulagati , ali to nije izneto na konferenciji za novinare niti konkretni predlog kako se postojeći problem može rešiti. Ostaje utisak da je jedino izneta kritika što po nekoj pretpostavci treba da bude zadatak opozicije.
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.