Blokadom deponije do saobraćajnice

imageDok se čeka relizacija dugogodišnje priče o deponiji Kalenić , meštani Suvoborske ulice koji žive u blizini deponije prete novom blokadom. Poslednja blokada deponije bila je u julu 2013. godine kada su tamošnji meštani postigli dogovor sa gradskim rukovodstvom o komunalnom I infrastrukturnom uredjenju MZ . Meštani tvrde da tada potpisani sporazum sa gradom nije realizovan, ali nije ni jasno na koji način saobraćajnica rešava problem deponije koja je povod za blokadu.

Još 2004. godine grad je bio suočen sa činjenicom da je gradska deponija zapravo na izmaku svojih kapaciteta I u cilju rešavanja tog problema Valjevo se uključilo I u projekat deponije Kalenić za šta su u medjuvremenu ispunjeni I preduslovi u smislu izgradnje reciklažnog centra I transfer stanice.
Meštani Suvoborske ulice 2013. godine na kratko su blokirali deponiju preteći da će u potpunosti paralisati grad po pitanju deponovanja smeća. Gradsko rukovodstvo tada je meštanima izašlo u susret potpisujući Sporazum kojim im se praktično obećava komunalno I infgrastrukturno uredjenje MZ . Ipak jedan od ključnih zahteva koji su tada meštani postavili bilo je zatvaranje deponije . Do današnjih dana to nije bilo moguće jer projekat deponije Kalenić još uvek nije realizovan I grad nema drugo smetlište na koje bi mogao odlagati otpad. Istini za volju ni tada nije bilo jasno kako komunalno I infrastrukturno uredjenje MZ rešava problem deponije koja smeta meštanima , što je bio povod za blokadu. Meštani sada ponovo prete blokadom tvrdeći da grad nije ispoštovao obaveze preuzete tada potpisanim Sporazumom.
Ovoga puta oni tvrde da blokada deponije neće trajati do sledećeg obećanja već do ispunjenja njihovih zahteva. A zahtevi iz pomenutog sporazuma bili su da se na deponiji odlaže samo komunalni otpad, koji će se smanjivati kada se reciklažno dvorište bude stavilo u funkciju, da se završi kanalizaciona mreža za koju će se izdvojiti sredstva u budžetu i radovi realizovati u sledećoj godini. Sporazumom je još dogovoreno da se na adekvatan način uredi raskrsnica na putu M21 gde se ukrštaju obilazni put i Suvoborska ulica, da se uradi trotoar, srede autobuska stajališta, postave potrebni saobraćajni znaci i reši problem koji je izražen u području oko deponije sa psima lutalicama.
Dragan Jeremić direktor Direkcije kaže da u Direkciju nikada nije stigao taj Sporazum. “ Mi u Direkciji nikada nismo dobili taj Sporazum I zaista nismo imali informaciju šta je to obaveza grada. Tek sada su nam verbalno saopštene neke stvari I mi ćemo videti da rebalnsom budžeta Direkcije u program uvrstimo I radove u toj MZ . Gledaćemo da to budu relano izvodivi radovi za koje možemo da obezbedimo sredstva”, kaže Jeremić.
Jeremić nije želeo da komentariše najavljenu blokadu , a na pitanje Vamedie kako saobraćajnica ili trotoar rešavaju problem meštana u pogledu deponije on kaže da ni njemu to nije jasno. “ Ali bez obzira na to da li je pozadina politička , neko će reći I možda ucena prema gradu ostaje činjenica da se grad obavezao tim Sporazumom tada I da te stvari treba I da ispuni . Izvesno je da je moguće uraditi autobusko stajalište, znakove , pa I kružni tok. Najveća investicija bio bi taj kružni tok , ali grad tu ima jedan drugi problem , a to je projektovanje kružnog toka jer smo do sada u nekoliko navrata pokušali da dobijemo projekte , ali naši projektaniti imaju samo taj jedan model koji prepisuju , a taj model nije svuda primenjiv. Zato ćemo morati da angažujemo projektante sa strane jer Direkcija ima u planu 4 ili 5 kružnih tokova u gradu”, objašnjava Jeremić.

Po njegovim rečima Direkcija će nastojati da realizuje bar neke zahteve meštana , ali rešenje problema deponije nije u njihovoj nadležnosti. Po procenama upućenih gradska deponija može da se koristi još 1,5 ili najviše dve godine , a očekivanja su da će do tada biti I konkretnih pomaka po pitanju deponije Kalenić. Grad Valjevo je u ovoj godini za učešće u projektu deponije Kalenić obezbedio 4 miliona dinara.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.