Danas ugovor za kupovinu 37 protivgradnih raketa

imageU jučerašnjem nevremenu Valjevo je potrošilo svih 40 protivgradnih raketa kojima je raspolagalo. U RHMZ tvrde da Valjevo nije kupilo rakete iako je odluka poodavno doneta. Grad poručuje rakete se kupuju danas.

Agencija Beta prenosi izjavu načelnika Odeljenja za protivgradnu zaštitu RHMZ Srbije Zorana Babića u kojoj se navodi da smo potrošili sve raspoložive protivgradne rakete:“Tokom popodnevnog udara potrošeno je svih 40 raketa, nema više ni jedne. Grad Valjevo nije kupio rakete iako je odluka o nabavci poodavno doneta“.
Babić je agenciji Beta rekao da je grad koji je padao u Valjevu bio redak, ali krupan ,a u Centru za obaveštavanje u Valjevu agenciji Beta je rečeno kako već imaju preko 50 prijava oštećenja na stambenim objektima i automobilima. Najviše su pogođena valjevska sela Zlatarić, Stave, Beomužević, Vragočanica i Kunice, u kojima su delimično oštećene žitarice i voćne kulture.
Pretprošle godine HK Krušik je poklonio Valjevu jedan broj raketa , a grad je prošle godine kupio 40 raketa I na sednici Veća održanoj početkom jula doneo odluku o nabavci protivgradnih raketa I plaćanju strelaca . Po novoj odluci grada oni će dobiti po 27 000 dinara za sezonu odbrane koja praktično traje od 1. aprila do 10. oktobra.
Pitanja na koja se svakako traži odgovor jesu zašto je grad tek u julu doneo odluku o nabavci raketa , ako je zakonom ustanovljeni datum za početak odbrane od grada 1.april, ali I svakako zašto rakete još uvek nisu nabavljene?
Već ranije gradski čelnici navodili su u svojim izjavama da je država zakočila ceo sistem odbrane onemogućivši lokalne samouprave da samostalno nabavljaju rakete za protivgradnu zaštitu . Nove informacije govore da je grad dobio dozvolu za nabavku jer se pre petnaestak dana tek promenio zakon . “ Danas potpisujemo ugovor sa Krušikom o kupovini raketa I za milion dinara koliko smo opredelili biće kupljeno 37 protivgradnih raketa. Mi nemamo mnogo novca da bismo mogli da kupimo više, ali sada ćemo nabaviti taj broj raketa”, kaže Nikola Radojičić član Gradskog veća.
Ako RHMZ tvrdi da smo samo juče potrošili 40 jasno je da 37 novih koje stižu nije broj na koji bismo se mogli osloniti. Ali zakon je izmenjen , gradonačelnik se na sednici Veća pohvalio da Valjevo ima 280 miliona na računu pa bismo možda mogli da pretpostavimo da novca ipak ima.
Samo je pitanje da li su gradski oci čuli za onu narodnu : “Bolje sprečiti nego lečiti”?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.