29. Tešnjarske večeri

image29. Tešnjarske večeri u Valjevu će biti održane od 14. do 23 . avgusta. Predstavljen program koji predvidja učešće svih generacija u Valjevu uz četiri velika koncerta. Sva koncertna dešavanja biće održana na Letnjoj pozornici.

Načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić posebno je izrazio zadovoljstvo što je ove godine Letnja pozornica u funkciji .
„Videćete da je program šarenolik da smo pre svega vodili računa da zadovoljimo potrebe i očekivanja svih generacija i nadam se da smo u tome uspeli. Već nekoliko godina u Valjevu sinonim za Tešnjarske večeri su postali veliki koncerti i 4 takva koncerta će biti održana i ove godine, ali i još neki manji uz neizostavan folklor i predstavljanje svega onog što Valjevo ima“, rekao je Vujić.
Da se može polemisati na temu velikog broja programa u smislu njihovog organizovanja baš za Tešnjarske večeri potvrdio je direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić koji je dodao i da svi žele da predstave sebe i svoj rad baš za Tešnjrske.“ ja sam lično pobornik toga da imamo Valjevsko kulturno letu u okviru kog će se održati sve izložbe , promocije , književne večeri i slično , a da same Tešnjrske večeri budu zapravo kruna svega. Ali jednostavno pritisci su jako veliki i svako ko nešto radi u tom domenu u Valjevu očekuje i želi da učestvuje u Tešnjarskim večerima. Ove godine uključili smo još neke prostore kao što je Muzička škola, Studio Trnavac, park Pećina , a odlučili smo da svi dečiji programi budu održani u bašti Doma vojske i tu je pripremljen niz predstava i dešavanja za decu“, kaže Smiljanić.

Novina ove godine u Tešnjrskim večerima jeste Final four koji će biti održan na bazenima u Petnici , ali i koncertna dešavanja van Letnje pozornice.
Svečano otvaranje Tešnjrskih večeri biće održano na Trgu Vojvode Mišića i letnjoj pozornici gde će biti podignuta zastava , a čast da Tešnjrske večeri otvori pripala je ove godine Vladimiru Djokiću. “ Za vizuelni identitet zaslužan je arhitekta dizajner Dušan Arsenić , prijatelj festivala je Valjevska pivara na čemu smo vrlo zadovoljni. Imamo brojne sponzore i zaista im dugujemo veliku zahvalnost. Nakon 23 sata opve godine neće biti nikakvih dešavanja prosto smo to odlučili kako bismo izašli u susret onim gradjanima koji žive u tom delu grada i koji imaju realan problem sa bukom. Važno je da kažemo da će Tešnjar sve vreme biti zatvoren za saobraćaj , a požarni put biće otvoren sa vrha Tešnjara. Takodje svake večeri od 21 sat pa do 23 sata za saobraćaj će biti zatvoren i deo ulice Vuka Karadžića od pošte do kafea Sarač na ulasku u Tešnjar , a stanarima ulica Grbovićeva i Kneza JOvice kao i do sada omogući ćemo ulazak iz ulice Milovana Glišića jer će ove dve ulice biti zatvorene za ulazak iz Tešnjara“, rekao je izvršni direktor Tešnjrskih večeri Veseljko Belušević.
U okviru Tešnjarskih večeri u Valjevu će u subotu biti snimljena i emisija RTS-a „Žikina šarenica“ koja će po rečima organizatora biti emitovana u nedelju ujutro. Po dosadašnjim najavama samo otvranje manifestacije vodiće voditelj Šarenice Žika Milenković. Nakon otvaranja uslediće veče folkora.

image Novinari je zanimalo da li je potrebno održati 4 koncerta na šta je načćelnik Vujić Subotić rekao da je iskustvo pokazalo da gradjani vole i očekuju koncerte. “ praksa je to pokazala . Mislim da je celishodnije bilo to pitanje prošle godine kada smo imali u budžetu samo 900 000 dinara a sve ostalo obezbedili od sponzora. Sada imamo 2 miiona u budžetu , imamo sponzore , a gradjani rado posećuju koncerte. Ono što je važno jeste da smo uspeli da uporedo radimo i ulice i saniramo klizišta i gradimo mostove , ali i održavamo koncerte“, reko je Vujić Subotić.
Ponajviše priče kao i svake godine na konferenciji za novinare bilo je vezano za finansije pa se moglo čuti da Tešnjraske večeri koštaju 4,3 miliona dinara pri čemu je 2 miliona obezbedjeno iz budžeta , a 2,3 miliona od sponzora i donatora .
Prvi veliki koncert ove godine biće održan 15 . avgusta kada će nastupiti Van Gog , 16.avgusta je koncert Tropico benda, 17. avgusta koncert Milana Stankovića , 18 avgusta koncert Saše Matića. U sredu 19. avgusta nastupiće KUD Abrašević, 20. avgusta mjuzikl „Moj grad“ -Studija M, 21. avgusta kamerni orkestar Taurunum iz Zemuna , 22. avgusta Bad copy, a veče 23 rezervisano je za valjevske di džejeve.
Svi koncerti počinju u 21. sat .

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.