Zakonski jaka veza za platu i penziju

imageSlobodan Šević za Vamediu tvrdi da je njegovo zakonsko pravo da istovremeno bude i u statusu zaposlenog i penzionera. Za Vamediju potvrdjuje da prima i platu i penziju.

Slobodan Šević koga je direktor Doma zdravlja Milivoje Simović smenio sa mesta pomoćnika direktora na mesto internog kontrolora u najvećoj meri po zahtevu sindikata za Vamediu kaže da njegov status ne može biti doveden u pitanje jer je u njegovom slučaju zakon ispoštovan. “ Ja sam u trenutku zapošljavanja bio nezaposleno lice. Pokrenuo sam postupak za dobijanje penzije i posle mnogo muke o čemu je javnost već bila obaveštena oko priznavanja staža u KUD Abrašević ja sam ostvario pravo na penziju. Medjutim u medjuvremenu se Fond PIO žalio na ovu odluku i moje rešenje za penziju je pod znakom pitanja jer taj sudski spor još uvek traje“, kaže Šević.
On istovremeno zamera Vamediji isticanje činjenice da je istovremeno i penzioner i zaposleni. “ VI ste u ranijem tekstu naveli to kao da sam prekršio zakon , ali nisam jer mi zakon to dozvoljava . Šta više ja sam svoj posao i ranije obavljao predano i za to sam nekoliko puta nagradjivan povećanjem plate „, tvrdi Šević dostavljajući Vamediji tri rešenja o povećanju zarade zbog dobro obavljenog posla.
Na pitanje Vamedije da li prima i platu i penziju on odgovara potvrdno. “ Da . I platu i penziju , ali morate da shvatite moj položaj jer ja nisam mogao napustiti posao , a da ovamo izgubim penziju.Kad sam se zaposlio j sam bio nezaposlen“.
Ukoliko je već sve po zakonu ostaje pitanje moralne odluke odnosno prijavljivanja statusa penzionera za šta je u ranijoj izjavi Vamediji direktor Simović rekao : „“Moramo razjasniti da je on primljen u Dom zdravlja po konkursu i tada je bio nezaposlen . U medjuvremenu on je ostavrio to pravo . Meni kao rukovodiocu nije tu promenu prijavio i ja sam čuvši da je možda tako informaciju zatražio od PIO Fonda , ali sam dobio informaciju da se takvi podaci ne mogu dati nikom drugom osim licu o kome se govori. U razgovoru sa Ševićem potom potvrdio mi je da je to tačno , ali je rekao da je sve još uvek u okviru sudskog spora koji on vodi upravo oko Rešenja za penziju. Verujte , ni ja nisam znao da neko može da bude penzioner i da radi , ali se ispostavilo da je to zakonski moguće“.
Istovremeni prihodi od penzije i plate u trenutku kada je u Valjevu više od 9 000 nezaposlenih i mladi ljudi napuštaju grad zbog nemogućnosti zaposlenja , bila je konstatacija Vamedije na koju je Šević rekao : “ Vi ste tu u pravu i to ne zvuči kad tako kažete dobro , ali ja moram misliti na sebe i svoj status i zakon je na mojoj strani“.
U razgovoru za Vamediju Šević nije naveo činjenicu što su izvori Vamedije nakon razgovora potvrdili da je Šević je zaposlen preko veze iz Beograda.“ „Ali samo i to je bilo naglašeno u razgovoru na godinu i po dana do zasnivanja penzije“, kaže izvor Vamedie.
Iako je zakon u ovom trenutku omogućio Ševiću da prima i platu i penziju ostaje jedno veliko pitanje -Postoje li pred licima onih koji ne mogu doći do posla išta drugo izuzev zakona koji takodje tvrdi da imaju pravo na rad?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.