„Vodovod“ sa gubitkom na kraju 2014.god

imageValjevski "Vodovod" u prošloj godini ostvario je gubitak u iznosu od 40 miliona dinara Ovo preduzeće ima velika potraživanja iz ranijih godina , stare dužnike i stepen naplate u pojedinim mestima do 47%. Nadzorni odbor u svom zaključku iznosi da su u ovom preduzeću koje ima 234 zaposlena izuzetno loši medjuljudski odnosi.

Ukupna potraživanja "Vodovoda" na kraju 2014. godine iznosila su po osnovnoj delatnosti 396,7 milion dinara , naplaćena potraživanja 361 milion pa je stepen naplate po ovom osnovu iznosio 97%. Ipak u odnosu na ukupna potraživanja ovog preduzeća koja su u visini od 757 miliona stepen naplate u 2014. godini iznosio je 47%.
Investiciona ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju objekata vodovoda i kanalizacije , nabavku opreme realizovana su sa 51% u odnosu na plan iz 2014. godine što znači da je od planiranih 119 ,2 miliona realizovano 60,9 miliona dinara od čega je u rekonstrukciju i izgradnju uloženo 50 miliona , a u nabavku opreme 10 miliona dinara. " Poplave koje su se dogodile posebno su istaklew radnu jedinicu održavanje jer smo rekonstruisali oko 10 kilometara mreže . To su Dinarska, Vranjaska, Kolubara I , Suva česma i druge ulice. Posebno bih izdvojio usvajanje GIS tehnologije i već smo pokrili oko 20 % mreže GIS-om . To nam je bitno jer GIS detektuje sve problemem vrlo studiozno moram reći i precizno koji se pojavljuju u vodovodnoj mreži", kaže Pavlović.
"Vodovod" je u prošloj godini imao 100% iznos naplate kada je privreda u pitanju , a kod gradjana u visini od 96%. Najniži stepen naplate realizovan je na Divčibarama i vodovodu Kukalj. " Postoji problem Divčibara gde je odlukom Ustavnog suda van snage stavljena odluka o pogonskoj spremnosti što je dovelo do vraćanja novca potrošačima za naplatu izvršenu prethodnih godina.Na Divčibarama imamo problem naplate od kompanija u vlasništvu Vidoja Vujića Kukalj nije nikakva tajna jer je taj vodovodni sistem potpuno pogrešno postavljen, mreža je dotrajala i tu nema ni govora o količini , kvalitetu i pritisku vode u mreži. Taj vodovod je loše održavan i potpuno ruiniran. teško je izvršiti i pritisak za naplatu kad tamo ljudi po tri meseca nemaju vodu", kaže Pavlović.
On objašnjava da "Vodovodu" kako je rekao , "kao mač iznad glave" neprestano stoje stara potraživanja . Najveći dužnici iz kategforije privrede su : Krušik 58 miliona dinara, Sloga 11 miliona , HTD Vujić, 11 miliona dinara, Sloga Divčibare 7 miliona dinara, Vapek 6, Krušik akumulatori 5,8, FK Budućnost 3 ,7 miliona dinara, Vujić Valjevo 3 miliona, JKP Mionica 2,8, Fili pili 2,3 , KPZ 2,2 miliona dinara i Vujić voda 1,8 miliona dinara. Iz ovog spiska vidljivo je da sva preduzeća Vidoja Vujića duguju "Vodovodu" blizu 34 miliona dinara. Na spisku dužnika su i sporni dužnici gde postoji sumnja u mogućnost naplate : Krušik akumulatori, Stefil, Minsa, Vujić Valjevo, Novi Elind , Braća Todorović čiji zbirni dugovi iznose oko 22 miliona dinara.
najveće obaveze prema dobavljačima "vodovod" ima prema EPS-u u iznosu od 74,3 miliona dinara i ED Kraljevo filijala Valjevo 33 miliona. Ukupno svim dobavljačima duguje se 136 miliona dinara. Najveća dugovanja su zapravo prema EPS-u i njegovim preduzećima gde mesečna faktura iznosi preko 4 miliona dinara .

image " Sa Krušikom je u februaru mesecu potpisan reprogram na 36 meseci i oni to poštuju , sistem Vujić je ušao u PPR gde smo prihvatili zajedno sa gradom taj PPR jer to vidimo kao jedinu šansu za naplatu. što se tiče Krušik akumulatora tu smo stigli do izvršenja nad nepokretnostima , a njihov direktor tvrdi da su od važnosti za državu pa će teško ići naplata. Ne razumem kako su oni strateški važni ako već pet godina ne rade i mi od naplate nećemo odustati", kaže Pavlović.

Na osnovu ukupnih prihoda i rashoda u 2014 . godini "Vodovod" je zabeležio gubitak od 40 miliona dinara što će po odluci NO biti pokriveno iz rervi preduzeća. U "Vodovodu " je na kraju 2014. godine bilo 234 zaposlena čije su zarade u prošloj godini ostale na istom nivou od čega je 10/3 zaposlenih na minimalcu. "Skoro 29% ukupnih prihoda odlazi ipak na zarade i po mom mišljenju to je mnogo i ranije sam već ukazivao na taj problem. Ali tu nije mnogo po tom pitanju uradjeno", kaže Pavlović.
U izveštaju koji potpisuje NO preduzeća navodi se da su medjuljudski odnosi u ovom preduzeću jako loši što posebno utiče na realizaciju programa koji se predlažu, a zamenik gradonačelnika Žarko Kovač napominje da se mora stručno istražiti dug ovog preduzeća i doneti odgovrajući paket mera koji će se u narednom periodu sprovoditi kako se iz godine u godinu taj dug ne bi prenosio i iznova pojavljivao.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.