Sednica Štaba za vanredne situacije

image Održana je sednica Štaba za vanredne situacije grada Valjeva. Sednici je predsedavao gradonačelnik Stanko Terzić, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije. Na dnevnom redu sednice razmatran je Izveštaj o spremnosti nadležnih organa u slučaju pojave suše i poremećaja u vodosnadbevanju i isti usvojen.

U izveštaju stoji da svi pokazatelji ukazuju da je stanje u javnom komunalnom sistemu za vodosnadbevanje zadovoljavajuće, da je stabilnost vodosnadbevanja povećana posle nedavne rekonstrukcije glavnog cevovoda od kaptaže „Paklje“ do postrojenja na Pećini, čime su smanjeni gubici u dotoku sirove vode sa ovog vrela.
U slučaju veće suše, problemi u vodosnadbevanju mogu se javiti na vodovodu „Kukalj“i vodovodu „Krčmar-Dračić“, pa je alternativno rešenje rezervna mreža sa vodovoda „Prskavac“. Problemi u vodosnadbevanju rešavaju se distribucijom pijaće vode na ugrožena područja, a grad raspolaže sa tri cisterne i tri rezervoara. Prilikom angažovanja pojedinih cisterni prethodno se obavlja dezinfekcija. U slučaju potrebe obezbeđuje se i snadbevanje flaširanom vodom. U raspodeli i distribuciji vode prioritet imaju zdravstvene ustanove, škole, stara i nepokretna lica.
U nastavku sednice Štab je zaključio sledeće: JKP „Vodovod“ treba da vrši redovnu kontrolu izdašnosti izvora na ugroženom području i pravovremeno obavesti komandanta Štaba o situaciji koja bi mogla da utiče na poremećaj u vodosnadbevanju, Odsek za vanredne situacije i poslove odbrane izvrši proveru stanja alternativnih rešenja vodosnadbevanja na vodovodu „kukalj“ i Divljem Brdu, da se preduzeća -vlasnici cisterni i rezervoara čije se angažovanje planira, obavežu na održavanje opreme u stanju tehničke ispravnosti, da se sve javne česme stave u funkciju, da se predloži „Europrom“ d.o.o. da za potrebe grada obezbedi zalihe flaširane vode za ugroženo stanovništvo i da se sledeće nedelje održi sastanak Štaba na koji treba pozvati direktora JKP „Vodovod Valjevo“ i načelnika komunalne inspekcije, radi utvrđivanja mera kojima će se poboljšati snadbevanje korisnika vodovoda „Kukalj“.

Grad Valjevo

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.