Donacija za odeljenje onkologije

imageValjevska bolnica u ovoj godini od sredstava iz donacija urediće nekoliko odeljenja. Nakon Blic fondacije donaciju je dala i Vlada Poljske ovoga puta za odeljenje onkologije.

Direktor Bolnice dr Dobrivoje Grujičić prilikom otvaranja odeljenja neurologije koje je rekonstrisano zahvaljujući Blic fondaciji i drugim donatorima najavio i neophodnost rekonstrukcije još nekoliko odeljenja. Medju njima su odeljenje onkologije i pedijatrije . Iako je Grujičić njavio najpre rekonstrukciju tzv hladnog prijema već za drugu polovinu ove godine neke izmene biće uradjene najpre na odeljenju onkologije . Naime , Vlada Poljske donirala je Bolnici 11 000 evra koji će biti iskorišćeni za nabavku dva EKG aparata , klima uređaje, frižidere za čuvanje terapije i deo nameštaja za bolničke sobe.

Da je bolnički prostor u vrlo lošem stanju govori se već godinama , ali su istovremeno izostajala ulaganja. Ovih dana kažu nije prijatno bez klima uredjaja ni na jednom odeljenju , ali se u Bolnici slažu da postoji dosta urgentnijih poslova koje treba završiti. Interesantan je i podatak da je Bolnica posle više od 30 godina krenula sa uredjenjem bolničke kuhinje u kojoj se svakog dana pripremi hiljade obroka.
Nakon donacije za neurologiju Fondacije Blic i akcije Prve TV kako Vamedia saznaje javili su se još neki donatori za ovo odeljenje . Nije isključeno da bi se većim uključivanjem samih gradjana stanje u Bolnici popravilo, a kako se priliko prikupljanja sredstava za kupovinu parata za test opterećenje moglo čuti grad nema takvih pozicija sa kojih bi mogao donirati sredstva.
Vamediji nije poznato da je u medjuvremenu grad inicirao recimo sastanke u ministarstvima stim u vezi kako bi se pronašla zakonska mogućnost za pomenutu donaciju. A složićete se, budžet grada pune upravo gradjani koji koriste usluge Bolnice i koje na kraju malo zanima da li se nešto zove subvencija, donacija ili inevsticija možda čak i solidarna pomoć , ako se sredstva koriste za dobrobit svih gradjana.
Na žalost ni resorno ministarstvo ne preteruje u pomoći Bolnici jer se u iozjavi državnog sekretara Berislava Vekića prilikom otvaranja odeljenja neurologije najpre čulo:“Teška ekonomska situacija“ i u nastavku : “ Pokušaćemo da pomognemo“.
Da li se računa ako izmedju te dve rečenice stoji jedan, samo jedan, ljudski život?

S.V.

.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.