Petrovdanski dani u Valjevskoj Kamenici

imageOvogodišnja manifestacija „Petrovdanski dani“ biće održana 11. i 12. jula 2015.godine u Valjevskoj Kamenici. Po rečima organizatora Petrovdanski dani su najstarija i najveća manifestacija valjevskog kraja.

Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić je u obraćanju novinarima naglasio da su Petrovdanski dani manifestacija koja se od 1996. godine organizuje u Valjevskoj Kamenici na Petrovdan, slavu ovog nekadašnjeg centra podgorskog sreza. Cilj manifestacije je promocija Kamenice, narodnih običaja i nasleđa, domaće radinosti, seoskog turizma i poljoprivrede. „Ljudi iz Kamenice se potrude da naše običaje i tradiciju promovišu na najbolji mogući način, što se ogleda u velikom broju posetilaca, jer se iz godine u godinu taj broj uvećava. Tako je prošle godine Kamenicu posetilo negde oko 10.000 gostiju u ta dva dana manifestacije. Naglasio je da će i Seoske olimpijske igre imati i svoje aktivnosti u Kamenici u vreme održavanja Petrovdanskih dana. Grad Valjevo u ovoj godini opredelio 175.000 dinara za ove namene i to preko određenog projekta za takav vid manifestacije a to je programsko finansiranje“, rekao je načelnik Vujić Subotić.
U subotu, 11. jula organizatori su najavili lilijadu, a za najlepši lilak spremljene su i nagrade.
Član Organizacionog odbora manifestacije Pantelija Živanović je između ostalog istakao da manifestacija čuva od zaborava tradiciju koja postoji stolećima i da je to tradicija paljenja lila.
Prvog dana manifestacije predviđen je u 19.00 sati doček gostiju, potom defile učesnika i izbor najlepšeg lilka, zatim kulturno-umetnički program, proglašenje pobednika i dodela nagrada za najlepši lilak i za sam kraj lilanje uz vatromet.
U nedelju 12. jula, predviđeno je takmičenje u ribolovu na Kameničkom jezeru koje počinje već u 8 sati, pa potom proglašenje pobednika u ribolovu i dodela nagrada.
Nakon toga biće održane Seoske olimpijske igre, a učesnici igara su: Kamenica, Stave, Oglađenovac, Miličinica, Pričević i G. Bukovica. Discipline u kojima će se takmičiti su: mali fudbal, odbojka, basket, nadvlačenje konopca, kros, stoni tenis, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, klipak, pikado, šah i streljaštvo. Uslediće proglašenje pobednika i nakon toga narodno veselje.
Na kraju konferencije, učesnici su pozvali sve Valjevce da posete ovu zaista divnu manifestaciju, jer kako rekoše organizatori, ovo je događaj koji se ne može opisati,već se mora doživeti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.