DS: Šta se sve može sa 300 miliona dinara?

imageNajavljenu prodaju gradske imovine i kreditno zaduženje grada za izgradnju hale sportova valjevske demokrate vide kao pogrešan potez vlasti. Demokrate traže od grada i da se ispoštuje ugovor prema "Vidraku" o naplati parkinga i ovom preduzeću prestanu da se uskraćuju pripadajuća sredstva.Istovremeno daju i predloge kako se korisno može potrošiti i upotrebiti 300 miliona dinara.

Odbornik DS-a Slobodan Pavlović danas je na konferenciji za novinare izneo dokaze po kojima se preduzeću "Vidrak" iz godine u godinu uskraćuju sredstva. " Iz izveštaja o radu ovog javnog preduzeća vidi se da je naplata od parkiranja koju je grad prebacio "Vidraku" bila 31 milion , a da je podatak grda da je od parkiranja prihodovano 50 miliona dinara. Ugoor izmedju javnog preduzeća i grada koji je obavezujući pokazuje da 80% naplaćenih sredstava pripada "Vidraku" , a 20 % gradu Valjevu. Po ovoj računici javnom preduzeću trebalo bi da pripadne 40 miliona dinara. Logično je pitanje gde su preostala sredstva koja je grad dužan "Vidraku" po ugovoru jer tu govorimo o nekih blizu 10 milion dinara, a još je veće pitanje šta će biti ove godine kada je zona parkiranja proširena pa će prihodi i biti veći", rekao je Pavlović.
Demokrate su danas odluku grada o prodaji imovine i kreditnom zaduženju u visini od 200 miliona ocenili kao štetnu i neodgovornu prema gradu i gradjanima. " Izgradnja hale i kredit su veliko pitanje i mislimo da nije vreme za to. Mi generalno nismo protiv izgradnje hale , ali dinamika smatramo nije dobra. U ovoj godini se predvidja zajam od 200 miliona dinara i 100 miliona iz budžeta što je 300 miliona sredstava. U svakoj narednoj godini 2016., 2017., 2018 . godini se predvidja 100 miliona iz budžeta i 150 od Republike. To znači da se računa na 450 miliona iz Republike . Nije poznato da se ijedno ministarstvo ili Vlada obavezala da će ta sredstva i dati. I ako sve bude idealno predidja se da hala bude završena 1018. godine. Ako Republika ne bude dala svoj deo to znači da se radovi prolongiraju na još četiri godine što znači da će hala biti završena 2022. godine, a u ovom trenutku mi imamo mnogo prečih stvari od toga", rekao je Pavlović.
Demokrate su danas novinarima predstavile predloge DS-a na koji način se korisnije može upotrebiti pomenutih 300 miliona dinara. " Najpre podrška valjevskim privrednicima za novozapošljavanje kroz formiranje garantnog Fonda za finansiranje preduzetničkih projekata. Opremanje Tehnološkog parka na prostoru "Krušika za privlačenje visokotehnoloških investicija pri čemu grad mora pokrenuti inicijativu da se prostor koji Krušik ne koristi upotrebi za ovu namenu. Smatramo da grad na ovo ima pravo po osnovu konverzije duga u 20% vlasništva. Tu je svakako i ulaganje u infrastrukturu Divčibara i promociju ovog turističkog mesta, a stim u vezi i formiranje Centra za adrenalinski turizam i uredjenje terena duž reke Gradac i na valjevskim planinama za ovu vrstu turizma", naveo je izmedju ostalog predsednik IO GO DS-a Aleksandar Djukić.
Medju predlozima demokrata kako iskoristiti 300 miliona nalazi se i uredjenje i promocija Tešnjara kao turističke atrakcije , završetak toplifikacije gradskog jezgra, ali i zamena cevi i uvodjenje sistema daljinske kontrole vodosnabdevanja u Valjevu .
Napominjući da projekat izgradnje hale sportova neće biti završen te da će biti gradjen u maniru "Skadra na Bojani" koji je, kako kažu , karakterističan za SPS i koji je vidjen na primeru škole u Brdjanima i brani Rovni , demokrate zaključuju da se ovakvom načinu rada mora stati na put.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.