Letnje škole

      Нема коментара на Letnje škole

imageOd 7. do 15. jula, u Istraživačkoj stanici Petnica, na programu su letnje škole računarstva i fizike. Letnje škole su po karakteru vežbovni seminari.

Računarstvo
Letnja škola računarstva posvećena je sticanju praktičnih znanja iz oblasti računarskog programiranja. Predviđeni su kratki kursevi programiranja u nekoliko programskih jezika, od kojih možemo izdvojiti JAVA, Prolog i naročito “novog igrača” na ovom polju – Apple Swift.
Swift predstavlja novi, moćni i intuitivni programski jezik za razvoj aplikacija za Apple IOS, OSX i WatchOS.
Program se realizuje kroz predavanja, demonstracije i samostalne vežbe.

Fizika
Letnja škola fizike, po karakteru vežbovni seminar, podrazumeva mnogo vremena provedenog u laboratoriji, gde će polaznici vršiti eksperimente iz različitih oblasti fizike: mehanike, akustike, termodinamike, elektronike i optike. Cilj je da se polaznici bliže upoznaju sa eksperimentalnim radom u laboratorijama i prodube svoja znanja iz različitih oblasti fizike.
U pauzama će biti organizovane razne “opuštajuće” aktivnosti – sportske ili Drop egg competition
gde će polaznici moći da ispolje svoju kreativnost i oprobaju se u timskom radu. Deo seminara će biti posvećen učenju programiranja, a polaznici će imati mogućnost da rade na svojim prvim mini-projektima. U radu u laboratorijama polaznicima će pomagati studenti-saradnici sa Fizičkog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, PMF u Novom Sadu i Nišu.

Letnji kampovi
Danas počinju sa radom letnji kampovi. To su seminari koje polaznici željno iščekuju i koji su rezultat njihovog predanog rada u prethodnom periodu i onoga za što su se svo to vreme pripremali.

Na letnjim kampovima polaznici rade svoje samostalne naučnoistraživačke radove.

Od njih se očekuje da uspešno prođu proces istraživačkog postupka, da se susretnu sa, kako uspešnim rezultatima, tako i problemima koje taj proces nosi, a ne da učine naučne otkrića.

Od 7. do 19. jula na programu su letnji kampovi antropologije, hemije i računarstva.

U narednim brojevima Petničkih nedeljnih novosti pratićemo rad petničkih polaznika, među kojima su, zasigurno, budući uspešni naučni radnici, istraživači, ukratko ljudi uspašni u svojim profesijama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.