Kad brak postane statistika

imageBroj sklopljenih brakova u Srbiji svake godine je približan , ali podaci govore da se iz godine u godinu povećava I broj razvoda. Zvanična republička statistika pokazuje da je u Srbiji u 2014. godini razvedeno 7614 brakova.

U Valjevu postoji skoro desetak velikih sala za proslave venčanja I one su kažu uvek popunjene pa se iste rezervišu I po šest meseci unapred. Uprošloj godini je u Valjevu sklopljeno 423 braka što ako uporedimo sa 2010 godinom I nije neki pad jer je tada u uslovima manje ekonomske krize sklopljeno 430 brakova. Sve počinje velikim slavljem , a u velikoj meri neslavno se završava.
Zvanična statistika kaže da se u Srbiji praktično svaki četvrti brak razvede gde se kažu nadležni I Valjevo uklapa. . Pa je tako u našoj zemlji u 2014. godini sklopljeno 36 429 brakova , a razvedeno 7614.
Za razliku od nekih ranijih godina mladi sve kasnije stupaju u bračne vode pa je prosečna starost mladoženje 33,2 godine, a neveste 29,7 godina . U trenutku razvoda prosečna starost supruga je 42,7 godina , a žene 39 godina. Brakovi koji se na kraju završe razvodom u proseku su trajali do 13 godina.
Upućeni tvrde da se sada više ne razvode samo mladi bračni parovi već I oni koji su dugi niz godina proveli u zajedničkom životu. Kao česte razloge navode neslaganje karaktera , a razlozi oni pravi su najrazličitiji.
Kriza je mlade naterala da u bračne vode stupaju sve kasnije težeći da se pre ulaska u brak ako je moguće zaposle I stambeno obezbede .Ispunjenje ova dva uslova kao preduslova za proširenje porodice nije jednostavno . Izmedju ostalog nemaština u velikoj meri narušava bračnu idilu . Pre par godina Politika je objavila podatke da broj naslednika u porodici smanjuje šansu za razvod – u trećini razvedenih brakova ima jedno dete, petina bivših supružnika ima dvoje dece, 3,8 razvedenih supružnika ima troje dece, a na razvod se odlučilo svega 0,6 odsto supružnika sa četvoro dece. A kada se slova na brakorazvodnoj presudi osuše, majka je ta koja u najvećem broju slučajeva iz sudnice izlazi kao staratelj. Psiholozi tvrde da se upravo u deci I krije razlog od 13 godina trajanja braka u proseku jer je to vreme kada deca ulaze u pubertet dosta su samostalnija i bore se za samostalnost . Sdruge strane roditelji su stariji pa psiholozi tvrde da “u kući punoj hormona “ nije lako postići harmoniju.
Sada više I ne čudi kada se na čestitkama ili prilikom čestitanja na zaključenom braku nadje I rečenica – Nek potraje! Ipak u Valjevu se I dalje izdvajaju velike sume novca za same proslave venčanja I iznajmljuju sale sa po 1000 mesta, a kafedžije tvrde da se za proslavu u proseku mora izdvojiti do 10 000 evra uključujući baš svaki trošak. Na žalost mnogi samo par godina kasnije žale za tolikom svotom novca uz tvrdnju da bi im sada bila daleko potrebnija.
Ipak I jesen će vrlo brzo , a to je uobičajeno vreme za ovu vrstu proslava pa mnogi ove vrele letnje dane provode u kalkulacijama što kao organizatori venčanja , a ništa manje ,sve više, I kao gosti na venčanju jer izdvojiti minimum 50 eura kao poklon, u trenutku kada deca polaze u školu I treba razmišljati o ogrevu, nije malo.
Možda priča o venčanjima ne ide uz priču o razvodima , ali takva je realnost pa I život. Za sve je sada pored ljubavi potrebna I hrabrost. A statistike će biti uvek…

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.