Ispitivanje rada „Poleta“

imageJKP „Polet“ moglo bi da u narednom periodu pretrpi izvesne promene u svom načinu rada , bilo je očito nakon diskusije koja je vodjena na sednici Skupštine upravo o ovom preduzeću.

Odbornici na poslednjoj sednici nisu baš bili naklonjeni preduzeću „Polet“ u čijoj su nadležnosti sve gradske pijace , a kritike su se čule na račun iskazanog duga na kraju prošle godine. Odbornici su „Poletu“ zamerali lošu opremljenost, veliki broj zaposlenih i loše higijenske uslove. predsednik Skupštine Mihailo Jokić decidno je za govornicom tražio da se iz izveštaja briše ili bar izmeni rečenica u kojoj se kaže da će iskazani dug biti nadoknanjen dobitkom iz ranijih godina. „ Kakvim dobitkom , molim vas, ovo preduzeće već niz godina beleži samo gubitke i ovde se ne navodi ni iz koje godine je taj dobitak. Ako to i postoji, što mi je teško da poverujem, kako se onda te godine kad je dobitak ostavaren on nije raspodelio. To je nemoguće da je ostao nerasporedjen“, rekao je Jokić.
Za govornicom se našao i direktor „Poleta“ Dragan Branković koji je rekao da je sigurno uspeh što je dug smanjen sa 5 na samo milion dinara. „ Ja sam došao u ovo preduzeće kada je iskazan dug od pet miliona . Pa zar zaista neko misli da je bilo lako smanjiti ga i svestio na 1 milion. Tačno je nije ostavren suficit , ali iz tolikog duga kao starta to nije ni bilo moguće“, kaže Branković.
Po pitanju investicija odbornici su izmedju ostalog naveli i činjenicu da se deo u kome se prodaju jaja praktično nalazi izložen suncu i da to predstavlja opasnost za ovu vrstu namirnica. Branković je rekao da upravo zbog duga nije bilo većih investicija , ali da će pokušati da do kraja godine nabave rashladne vitrine za mlečnu halu. „ Trudili smo se koliko je to bilo moguće da neke stvari dovedemo u red i u nekim stvarima smo i uspeli , sada kada je dug smanjen moguće je nešto planirati i inovirati na pijacama. Nama u prilog na žalost ne idu ni ove godine krize jer je manji broj zakupaca , nadali smo se povećanju cena , ali je Skupština odlučila drugačije pa do toga nije došlo. Ipak tačno je da u ovom preduzeću postoji veliki broj zaposlenih na koji odlazi više od 70% sredstava“, objašnjava Branković.
Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač odbornike je informisao o postojanju komisije koja se bavi ispitivanjem rada svih javnih preduzeća. „ U JKP „Polet“ mora doći do nekih izmena jer očito da negde postoji problem u funkcionisanju klada se svake godine iskazuje gubitak. Komisija će ustanoviti šta su razlčozi za taj gubitak i da li je to opravdano“, reko je Kovač.
Preduzeće „Polet“ u javnosti je poznato kao preduzeće u kome utočište nalaze bivši direktori pa ih je trenutno na platnom spisku šest.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.