Šta je “zavrzan“ po članu 70?

imageNa poslednjoj sednici Skupštine videli su se animoziteti, zloupotrebe novog poslovnika, ali i otkriveni neki novi arhaični izrazi i reči. Neke od tih reči bile su uvredljive i za njih se uglavnom izricala opomena. Možda poslovnik i ima više tumačenja , ali „zavrzan“ bar po Vujakliji ima samo jedno.

Pored onih koji su obrazlagali tačke dnevnog reda na poslednjoj sednici Skupštine za govornicu su najčešće izlazili jedni te isti odbornici koji su diskutovali o svakoj tački , a obilato se služeći novim poslovnikom i članom 70. Ovaj član naime prerdvidja da se odbornik može javiti za reč ukoliko želi da demantuje prethodnog govornika , a da ga pri tom prethodni govornik nije decidno pomenuo u govoru. Pominjanje drugog odbornika po poslovniku rešava se replikom. U članu 70 vreme izlaganja odbornika ograničeno je na 2 minuta , a odbornik bi po pravilu najpre trebao da iznese navod svog prethodnika koji želi da demnatuje , ali se to zapravo nije dešavalo. odbornici su ovaj član koristili svaki put kada bi poželeli da se jave za reč i pri tom bi govorili o čemu god žele .
Tako je na poslednjoj sednici ovaj čćlan omogućio odborniku Ljubomiru Bradiću da pored izlaganja u svom govoru koristi i uvredljive ili ironične nazive za pojedine odbornike ili članove Veća.
Nova izmena u poslovniku omogućava članovima Veća da se mogu javiti za reč i njihovo izlaganje ograničeno je na 2 minuta , ali se mogu javljati više puta. Tako se za govornicom prvi put našao i član veća Marko Živanović iz Udruženja Novo Srbijanci koji je branio odluke koje je Veće donelo. Upravo je on bio trn u oko odborniku Bradiću koji ga je više puta u svom govoru nazvao „akademikom“ , aludirajući na činjenicu da Živanmović nema završen fakultet.
Prilikom jednog takvog prozivanja njemu je odgovorio upravo Većnik Živanović izmedju ostalog rečima: „ Ne vredja me kako me jedan „zavrzan“ ovde naziva“. Ta reč „zavrzan zazvonila je skupštinskom salom i izazvala smeh kod pojedinih odbornika , ali i ne preteranu reakciju jer u tom trenutku retko ko je znao o čemu se zapravo radi.
Ovu situaciju i činjenicu da odbornik Bradić neprestano izlazi za govornicu i govori šta mu se prohte ne mareći mnogo za dostojanstvo odbornika , prisutnih funkcionera i medija , iskoristio je odbornik Dragan Mojsilović LDP koji se javio upravo po članu 70. Za govornicom je Mojsilović pojasnio da je razlog njegovog javljanja pojašnjenje pojedinih izraza. „ Želim samo da objasnim odbornicima , s obzirom da se ovde čuju neki arhaični izrazi o čemu se zapravo radi. pročitaću da ne bi bilo pogrešne interpretacije , naime po Vujakliji „zavrzan „ je ekstremno iritirajuća osoba , obično niskog stepena inteligencije“, rekao je Mojsilović. Kako se salom prolomio smeh predsednik Mihailo Jokić upozorio je Mojsilovića na ponašanje na šta je ovaj rekao : „ To ja čitam , a Vujaklija je napisao, možete proveriti, uostalom po članu 70 sam se javio “.
Upravo ova situacija oslikala je stanje stvari u skupštinskoj Sali i činjenicu da je zloupotreba govornice prisutna više nego ikad , a da to iznova čine isti odbornici. Mojsilović je nedvosmisleno pokazao da član 70 daje preširoke mogućnosti govornicima pa i da predsednik Jokić ubuduće mora rigidnije posmatrati i tumačenje i primenu pomenutog člana.
Mojsilović je i samom Bradiću na ovaj način uputio poruku da ukoliko želi da vredja nekog i sam mora biti spreman da uvredu primi.
Upotreba reči „zavrzan“ je praktično dokazala i činjenicu da se poslovnik ma koliko puta bio menjan gotovo uvek može tumačiti na više načina.
Možda poslovnik i ima više tumačenja , ali „zavrzan“ bar po Vujakliji ima samo jedno.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.