UNITAS Fondacija donirala poljoprivrednike ugrožene u poplavama

imageUb, 9. jul 2015 – Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević i predsednik i osnivač UNITAS fondacije Branko Kovačević posetili su danas u selima Crvena Jabuka i Sovljak, u opštini Ub, poljoprivredne proizvođače kojima je ova fondacija donirala plastenike kako bi nakon katastrofalnih poplava ponovo pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju.

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević istakao je da je više od tri miliona evra do sada opredeljeno za sanaciju štete od poplava u Ubu. Taj novac je uložen u sanaciju štete na stambenim objektima, za izgradnju novih kuća, pomoć poljoprivredi, izgradnju plastenika i istakao da je svaki dinar uložen u prevenciju ravan sedam dinara koje se nakon što je nastala šteta troše u obnovu.
On je naglasio da je prevencija nešto što će obeležiti aktivnosti države u godinama koje su pred nama. Kako je rekao, 2014. je morala da bude godina obnove, 2015. godina prevencije.
Blagojević je precizirao da će njegova kancelarija, u saradnji sa UN, u Ubu napraviti najveću do sada bujičnu pregradu, širine 75 metara i visine tri metra i ta brana će, kako je istakao, u budućnosti sprečiti višestruko veću štetu nego što je vrednost izgradnje samog tog objekta.
"Šteta je bila 1,7 milijardi evra, uradili smo ono što smo mogli, preko 20.000 porodica u Srbiji dobilo je pomoć, preko 430 porodica čije su kuće uništene u poplavama zbrinuto je do sada, ogroman novac potrošen je za sanaciju infrastrukture i to je bio jako važan posao kako nam se ovo ne bi ponovilo i sada nam preostaje da razmišljamo kako to da sprečimo", istakao je Blagojević.
Predsednik i osnivač UNITAS fondacije Branko Kovačević naveo je da je ovaj fond, kada su se desile poplave, imao izuzetnu aktivnost, i sve donacije namenjene poplavama, došle su od prijatelja fondacije, naročito iz inostranstva.

image "Mi smo izgradili četiri kuće i nešto nameštaja smo poslali u Krupanj, a još 11 plastenika ćemo uručiti, kao i nešto đubriva, a u svakom slučaju, moći ćemo sa zadovoljstvom da obavestimo naše donatore da smo uradili dobru stvar i da je sve otišlo tamo gde treba", rekao je Kovačević
Fondacija UNITAS je nakon katastrofalnih poplava na teritoriji opštine Ub donirala poljoprivrednim proizvođačima skoro 1,5 miliona dinara. Jedanaest porodica dobilo je plastenike u vrednosti od 1,368,562 dinara. Osim donacije u plastenicima donirano je 105.500 dinara za kupovinu đubriva i semena za obnavljanje resursa i ponovno pokretanje posla.
Pored ove donacije Fondacija UNITAS je izgradila kuće za četiri porodice u opštinama Obrenovac i Krupanj vrednosti više od 100.000 evra.

.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.