Centar povratio svoj stan

imageCentar za socijalni rad „Kolubara“ konačno je napravio evidenciju imovine koju poseduje , a direktorka Katarina Vlajković potvrdila da je stan Kaje Jovanović ponovo uknjižen na Centar. Sada više ne postoji nijedan osnov po kome bi Jovanovićeva koristila stan u Karadjordjevoj.

“ Za sada smo napravili popis imovine i to se nalazi i u našem Izveštaju o radu.Ovde imamo zgradu, baraku koja nama pripada , deo gde je domsko odeljenje i posebno deo gde su lokali jedan od tih lokala je razlog što je Centar bio mesecima u blokadi . Tu je još jedan lokal koji je otudjen bez saglasnosti Direkcije za imovinu. Na istoj parceli postoji zgrada gde je još jedan lokal u takvom statusu dakle bez saglasnosti prodat. Ukupno su tri lokala u pitanju , a ova dve za sada vlasnici nisu tražili novac nazad jer obavljaju delatnost u njima već oni traže da se to reši na drugi način“, kaže direktor Centra Katarina Vlajković.
Ona objašnjava da lica koriste te lokale koje su kupili i traže od Centra da pronadje rešenje za njihov status. Vlajkovićeva kaže da je razumljivo zbog čega Centar snosi sankcije jer je po zakonu za prodaju lokala bila potrebna saglasnost Direkcije za imovinu. “ Centar je tada poslao zahtev Direkciji , ali nije sačekao odgovr već je lokale prodao što znači da je Centar znao da bez saglasnosti Direkcije lokale ne može prodati jer zašto bi inače i tražili saglasnost“, objašnjava Vlajkovićeva.
Novac koji je dobijen od prodaje tih lokala uplaćen je za izgradnju Gerontološkog centra što navodi na činjenicu da je Gradska uprava u to vreme morala znati tokove novca Centra i za prodaju lokala.
Ugovor o kupoprodaji stana u Karadjordjevoj 88 koji je takodje bez saglasnosti Direkcije za imovinu kupio suprug tadašnje direktorke Kaje Jovanović identično je poništen.“ Jovanović je nakon kupovine odmah uplatio novac , ali je nakon poništaja ugovora Centar vratio taj novac Jovanoviću.UO je pošao od činjenice da Centar košta prilično održavanje tog stana pa je na osnovu Uredbe o stambenom zbrinjavanju zaposlenih i nakon formiranja stambene komisije stan izdat Kaji Jovanović. Ugovor o zakupu važio je najduže pet godina i istekao je 2012. godine. Iako joj je istekao ugovor ona je ostala u tom stanu. Kada smo krenuli da utvrdjujemo imovinu ustanovili smo da je stan uknjižen na Jovanoviće. Ona plaća zakupninu niko ne zna na osnovu čega . Mi smo nakon toga podneli zahtev Katastru za upis na državu Srbiju kao vlasnika , a Centar kao korisnika i sad čekamo samo pravosnažnost tog rešenja“, objašnjava Vlajkovićeva.

image Po dostupnim podacima pravobranilac je zbog tog stana pokrenuo tada proces protiv Centra i Miodraga Jovanovića koji je bez dozvole Direkcije kupio stan.
Centar ima i stan iz ugovora o zajedničkoj izgradnji u Pantićevoj ulici koji takodje koristi jedno lice . “ To lice ima neki status zaštićenog stanara po nekom zakonu još iz devedesetih godina i videćemo kako će to ići, postoje još neke parcele u Popučkama, Goloj Glavi, Divčibarama koje su vlasništvo Centra „, kaže Katarina Vlajković koja navodi da je jedan deo imovine stečen na osnovu ugovora izmedju Centra i ranijih vlasnika o staranju.
Sudeći po njenim rečima Centar je povratio svoj stan i više ne postoji nijedan pravni osnov niti druga odluka Centra da Kaja Jovanović boravi u tom stanu , ali direktorka potvrdjuje da je ona i dalje tamo.
Jovanovićeva uplaćuje zakupninu , ali nije poznato ni ko je odredio visinu zakupnine ni na osnovu čega je ona to izračunala. Po zakonu ona je bespravno u tom stanu i na njega ima pravo koliko i svaki drugi gradjanin Valjeva koji bi poželeo da živi u Karadjordjevoj, a nema rešeno stambeno pitanje.
Krajnje je poražavajuće da Centar pa i Kaja Jovanović koja tamo radi svakodnevno u radu susreće slučajeve ljudi koji nemaju krov nad glavom , nisu zaposleni, traže pomoć, pa se pitamo šta im Jovanovićeva savetuje? Da li – Uselite se negde kao ja !?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.