Vujić Subotić:Radovi za odgovornost

imageU ime grada Valjeva zahvalnost na razumevanju gradjana u novonastaloj situaciji sa snabdevanjem vodom iskazao je načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić. Subotić kaže da će nakon završetka rekonstrukcije neka lica biti pozvana na odgovornost.“ Očito da neke procene tehničkih lica nisu bile dobre to je svima jasno i moramo ustanoviti kako je došlo do toga.Neki koriste ovu situaciju za političke obračune , ali tome nema mesta jer rešavamo problem vodosnabdevanja Valjeva za 50 narednih godina“, kaže Vujić Subotić.

Da li je samo javnost bila nedovoljno obaveštena o razmerama restrikcija ili je prava informacija izostala i prema gradu , bilo je pitanje na koje je odgovor dao načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.
“ Ja pre svega moram da se gradjanima zahvalim na razumevanju , a mi ćemo se potruditi kao grad da radovi što pre budu završeni. Moram da se složim da je u ovom slučaju struka evidentno zakazala. U tom smilsu što javnost i gradsko rukovodstvo nisu dobili jasnu sliku o razmerama restrikcija. tako da nakon ovog posla ukoliko se ispostavi kao tačno ovo što govorim moraćemo da uvedemo korektivne mere“, kaže Vujić Subotić.
Medju brojnim informacijama o vodosnabdevanju po njegovom mišljenju izostala je najvažnija , a to je da se radi rekonstrukcija velike vrednosti za sadašnje ali i buduće generacije Valjevaca.
„Ova investicija je veoma značajna i to je nekako palo u senku. Govorimo o projektu vrednom preko 300 000 evra i mreži koja decenijama nije radjena , ništa tu nije sanirano i rekonstruisano. Podaci govore da su gubici u primarnoj mreži veliki. Mi ćemo ovim radovima dobiti na kvalitetnijem vodosnabdevanju,. smanjiti gubitke. Budimo iskreni, bolje je uraditi nešto kad se ukazala ta mogućnost nego čekati par godina pa onda kada budemo u problemu velikih razmera da pokušavamo da problem rešimo. Pitanje je da li će i tada postojati finansije . EU je prepoznala problem koji imamo i izdvojila sredstva , bilo bi neozbiljno da to nismo iskoristili. Pa ko bi to još propustio? Da su postojala sredstva ranije to je trebalo uraditi , ali nisu . I sada je momenat . Za takve investicije , kada govorimo o budućnosti jednog grada, nema čekanja i velikog razmišljanja. Ne možemo reći mi sad imamo vodu , a šta će biti za dve , pet ili deset godina nije nas briga . To bi bilo neogovorno, složićete se“, kaže Vujić.
Nad radovima koji se izvode postoji nadzor , a grad je uspostavio bolju komunikaciju i sa preduzećem „Kolubara“ i „Vodovodom“.
“ Ta komunikacija je sada mnogo bolja nego u ponedeljak moram reći. Sve gradske službe kontrolišu one delove gde se pusti voda i delove koji imaju problem sa vodosnabdevanjem , kontrolišu i cisterne , razgovaraju sa gradjanima jer od njih možemo dobiti mnogo informacija sa terena. Neprestano apelujemo u smislu racionalnije potrošnje , nema potrebe da budemo rasipni. Pa jasno je da ako nemate vodu već neko vreme , a vidite da tamo neko pere automobil , zaliva baštu vi budete besni . I odmah logično kažete , ja nemam ni za piće , a neko uludo troši vodu. Zato nam je potrebna uključenost svih gradjana . Da razumemeo jedni druge, da razumemo situaciju u kojoj se nalazimo i tako što lakše i što pre izadjemo iz nje. Svi pamte sušne godine u celoj Srbiji pa je bio apel i akcije čak „Štedimo vodu“. Možemo to sada . Da kad stigne voda ne budemo rasipni već razumni i štedimo da bi je imali svi“, kaže Vujić.

Kako se na konferenciji za novinare čula informacija da su dodatni problem crpne stanice Bair i Gradac te i da je za njihovu rekonstrukciju i rekonstrukciju hidroforskog postrojenja na Radinom brdu potrebno 20 miliona dinara, Vamediu je zanimalo da li grad može da se uključi u rekonstrukciju i pomogne „Vodovodu“?
„Mi smo već sa rukovodstvom „Vodovoda “ napravili dogovor za rebalns budžeta koje su to investicije koje moramo podržati do kraja godine. I dobro primećujete da grad reaguje na te zahteve . Konkretno i za ove dve crpne stanice i kompletnu rekonstrukciju sekundarne mreže. Za to se moraju obezbediti sredstva. Ova situacija nam pokazuje koliko je to važno.Grad će u narednom periodu morati da udje u značajnu rekonstrukciju vodovodne mreže. Ovo su sredstva iz donacije i to smo iskoristili za rekonstrukciju za šta su i bila predvidjena“, odgovara Vujić Subotić.

Na činjenicu da postoji problem u vodosnabdevanju u ovom trenutku odreagovale su opozicione partije tražeći smene .
“ Opozicija i treba da kritikuje , nije to ništa novo , ali jedno je drugo pitanje zašto se kritikuje sve što se radi? Niko od gradske vlasti ne radi rekonstrukciju cevovoda od izvorišta do svoje kuće , ovo su radovi za ceo grad, za budućnost. Ovo su radovi i za opoziciju. Veće je pitanje zašto to godinama nije radjeno? Zašto decenijama nije izdvajan ili obezbedjen novac za te radove’? Da jeste izvorište Paklje ne bi imalo problem koji ima sada i ove rekonstukcije ne bi ni bilo. Zato tu nema mesta politici . Nije ovo vreme za takve stvari . Prvo treba da se zapitamo šta kritikujemo? Šta ? Nekima je teško da pretrpe sedam dana da generacije ne bi trpele ni dan? Teško mogu da poverujem u to. Verujem da svi žele dobro ovom gradu bez obzira na kojoj su strani trenutno. Mi preuzimamo odgovornost za odluke koje donosimo i ovo je naša odgovornost za budućnost. Ko bi bio odgovoran da se dogodila havarija? Pa gradska vlast. Dakle, odlučili smo da snosimo odgovornost i za dobre stvari, a ne samo loše“, kaže Vujić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.