U problemu CS Bair i CS Gradac

imagePreduzeće "Fili pili " u Beloševcu je potrošač koji je u utorak uveče napravio enormnu potrošnju vode čime je ugrozio vodosnabdevanje ostalih delova grada. " Situacija koju imamo u gradu pokazala je problem u velikim gubicima u mreži i činjenicu da dve crpne stanice Gradac i Bair moraju što hitnije biti rekonstruisane", kaže Djordje Pavlović direktor valjevskog "Vodovoda" ..

Grad Valjervo od ponedeljka je u posebnom režimu snabdevanja vodom zbog rekonstrukcije cevovoda od izvorišta Paklje do fabrike za preradu vode na Pećini. " Situacija sa potrošnjom se sve više stabilizuje. U šest sati u rezervoaru voda je bila na nivou 2,4 metra od 4 metra kolika je visina rezervoara . I dalje uzimamo 260L/s sa Gradca i oko 18 l/ s sa Ilidže. Jutros u devet puštene su crpne stanice Bair i Gradac i tu je i Beloševac. Usapeli smo da utvrdimo šta je razlog velike potrošnje u Beloševcu i odreagovali. Postoje odredjene zone pogotovo na Petom puku gde je tehnički loše rešeno vodosnabdevanje i tu je nemoguće sada vršiti izmene. Jutros vodu nisu imali Novo naselje i Kolubara II", rekao je na redovnoj konferenciji direktor "vodovoda" Djordje Pavlović.
Na insistiranje novinara Pavlović je na kraju rekao da je preduzeće "Fili pili " bio potrošač koji je zbog svojih tehničkih problema povukao veliku količinu vode iz rezervoara.
pavlović je danas informisao novinare da od 30 % gradjana koji imaju problem sa snabdevanjem vodom u odnosu na one koji vodu redovnije dobijaju samo 10% od tog procenta više nije imalo vodu do sada nego što jeste. " Ali nije tu problem u nama ili nekoj odluci. Tu je problem u dve crpne stanice o čijoj rekonstrukciji mi govorimo već godinama, a to su CS Bair i CS Gradac. Tu govorimo o opremi koja je stara više od 30 godfina i kojom ne možete lako da manipulišete u ovakvim situacijama jer su kvarovi onda neminovni. Te dve crpne stanice su nešto na štra se mora posebno obratiti pažnja", kaže Pavlović.
Na današnjoj konferenciji objašnjeno je da sistem vodosnabdevanja u Valjevu počiva na gravitacionom principu odnosno problem u vodosnabdevanju i tokom godine i pogotovo sušnih meseci imaju delovi grada u visinskim zonama. " Trudimo se da naizmenično puštamo vodu za desnu i levu obalu Kolubare. Niko , ponavljam niko tendenciozno ili namerno ne isključuje nikog sa ciljem da dugo nema vodu.Sve zavisi od situacije u tom trenutku", kaže Pavlović.

image Načelnica sanitarne inspekcije Branka Miholjčić danas je na pitanje Vamedie zašto nismo imali ovakav režim kada je radjena crpna stanica Gradac rekla da Paklje daju preko 4000 l/s te i da je to sistem koji podržava vodosnabdevanje grada. " Problem je što sa reke Gradac vi ne možete da povučete više vode jer je promer cevovoda mali . Gradac nije primarno gradsko izvorište već sekundarno. Primarne su Paklje. Što se tiče sanitarne situacije u gradu sve je pod kontrolom što je jako važno u ovom trenutku. Moram reći da će nakon završetka radova od strane Jedinstva morati da bude dezinfikovan taj cevovod i mi ćemo to uraditi vodeći računa o kvalieteu vode. Do završetka radova u sve visinske zone treba povećati možda više cisterni. Tu treba pojačati mobilnom cisternom . Da se napravi sistem da voda ako nije na česmi bude na dogvat ruke. Preporučujemo da ti gradajani ukoliko imaju problem sa sanitarnim čvorom treba da iskoriste neko od dezinfekcionih sredstava", kaže Miholjčić .
Po pitanju cisterni Pavlović je rekao da su neke imale veće slavine , ali da su sve vrlo brzo zamenjene i sada funkcionišu bez problema.
da će radovi biti završeni na vreme potvrdio je direktor preduzeća Kolubara Miodrag Marković." Na ovom cvevovodu poslednjih 30 godina nisu radjene nikakve zamene i tu su bili ogromni gubici i veliki problemi. Sredstva smo obezbedili od EU i oni su za rehabilitaciju cevovoda izdvojili 300 000 evra. Menjamo ventile, zatvarače, šahte , ispuste verujte na tome smo gubili 50% sirove vode. Radove izvodi užičko "Jedinstvo" oni su uveli i treću smenu i skraćujemo rokove zaista im se zahvaljujem na tom revnosnom i kvalitetnom radu", rekao je Marković.
Novinari su i Markoviću stavili primedbu u vezi blagovremenog informisanja javnosti o radovima koji se izvode.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.