Valjevsku malinu otkupljuju Šapčani

imageMalina se u valjevskom kraju otkupljuje po ceni od 160 do 220 dinara u zavisnosti od mesta do mesta. Valjevsku malinu otkupljuju u najvećoj meri Šapčani.

Sezona berbe malina je već krenula i u valjevskom kraju , a po rečima proizvodjača otkupna cena kreće se od 160 do 220 dinara . Po njihovim rečima najčešća otkupna cena na koju se nailazi je 180 dinara . Valjevski malinari traže i berače pa se dnevnica za berbu malina plaća od 1 500 do 2000 dinara u zavisnosti od iskustva berača odnosno njegove sposobnosti koliko maline može ubrati u toku dana.
Valjevo već dugi niz godina nema svoje hladnjačare i trenutno u Valjevu ne radi nijedna hladnjača pa se kao kupci valjevske maline pojavljuje hladnjača iz Koceljeve i „Eliksir“ iz Šapca.
Poslednja ozbiljna hladnjača u Valjevu bila je Srbijanka , a dostupne informacije govore da je trenutno u toku deset sudskih sporova u vezi Srbijanke tako da se rasplet njene privatizacije ni ne nazire.
Grad je do sada u više navrata govorio o razvoju poljoprivrede kao šanse valjevskog kraja i u tom cilju pokrenuće i javno preduzeće koje će imati zadatak da se bavi upravo tom tematikom . Završni akti za osnivanje ovog preduzeća biće predočeni na Skupštini grada , a mnogi se slažu da bez jasne strategije razvoja poljoprivrede odnosno ulaganja grada u tom pravcu nema ni ozbiljne priče.
Činjenica da je privatni sektor u kome su i hladnjačari spao na najniže grane ikada u Valjevu potvrdjuje se kroz činjenicu da se niko trenutno ni ne upušta u priču oko otkupa.
Berba maline šansa je za nezaposlene da kako tako dodju do nekog prihoda, medjutim proizvodjači tvrde da se za berbu uglavnom javljaju već provereni i oprobani berači.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.