Toplo i suvo leto

      Нема коментара на Toplo i suvo leto

imageIako se poslednji dani juna ne mogu nazvati pravim letnjim vremenom meteorolozi za ovo leto predvidjaju visoke dnevne temperature i malo padavina.

Američka meteorološka firma Accuweather objavila je prognozu za leto ove godine na području Evrope prema kojoj će biti veoma toplo na Balkanu. U Beogradu i Bukureštu očekuju i temperature više od 38 stepeni Celzijusa.U većem delu Srbije se očekuje toplo leto sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka, naročito u severnim krajevima, potvrdjuje RHMZ Srbije .

Prosečno toplo leto se očekuje na istoku i u delu centralne Srbije. Klimatski izgledi pokazuju da će najveće pozitivno odstupanje temperature biti tokom avgusta. Predviđa se da će se tokom juna, jula i avgusta broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom preko 30°С, kretati u intervalu od 25 do 40 dana, a u brdovito-planinskim predelima oko 4 dana. Broj tropskih noći, sa minimalnom temperaturom iznad 20°С,

Talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula kroz ceo avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena.

U najtoplijim periodima leta, nekoliko dana temepatura će ići iznad 38 stepeni Celzijusa i to verovatno u gradovima kao što su Beograd i Bukurešt, navodi se u vremenskoj prognozi.

"Predstojeće leto biće u oštroj suprotnosti sa prošlogodišnjim kada je prevladavalo vlažno vreme", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.0ºS.

Srednja količina padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

image

AVGUST 2015: Malo topliji i nešto suvlјi avgust.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja količina padavina tokom avgusta biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.