Valjevsko kulturno leto

imagePočelo je „Valjevsko kulturno leto“ , a sve one koji ostaju u Valjevu očekuju brojne radionice i filmske projekcije . Centar za kulturu s druge strane nema novca za klimatizovanje velike sale .

Katarina Marinković u ime Centra za kulturu najavila je brojna dešavanja ovog leta od kojih se najveći broj aktivnosti odnosi na različite radionice u kojima mogu učestvovati i osnovci i srednjoškolci. „ Naše leto je počelo u petak 19. juna otvaranjem dečije izložbe. Deca iz obe radionice su predstavila šta su radila oba semestra Što se tiče likovnih programa tu su radionica grafike svakog dana , radionica vajanja, a od 20 jula kreće mala škola dizajna. Svaka radionica imaće svoj početak kao otvore slobodan dan gde će deca moći da se informišu šta mi to radimo“ najavila je Marinkovićeva.

Sve radionice su besplatne i potrebno je da se deca samo na vreme prijave , a Angelina Lukić najavila je radionice bubnjeva, kreativna radionica „Sunce“, kulturnoturistička radionica koja predvidja da se kroz istoriju geografiju i elemente engleskog jezika deca mogu upoznati sa Srbijom. „ Krenuće i muzička radionica svakog petka , svake subote radiće strip radionica , asvake subote u julu kaligrafska radionica. Dramska radionica koju ja vodim nije ušla u ovaj spisak jer ćemo mi raditi svakog dana pre podne na jednom novom projektu. Od 27. do 31. jula na platou ispred Centra za kulturu biće održan Pozorišni festival za decu. Odlučili smo da ove godine napravimo mali dečiji žiri i oni će na kraju ovog festivala proglasiti najbolju predtstavu. Tu je i filmski program u toku celog leta zaključno sa desetim avgustom kada se završava naše Kulturno leto“, rekla je Lukićeva .

image Iskustva Centra za kulturu su kažu u prošlim godinama bila pozitivna kad su radionice u pitanju pa su očekivanja da se ove godine broj učesnika poveća. Miloš Smiljanić na konferenciji za novinare rekao da bi trebalo da Tešnjarske večeri budu praktično kruna svih letnjih dešavanja. „ Mi nismo imali veliki budžet negde oko 200 000 dinara i to je uglavnom ono što smo sa tim budžetom mogli da uradimo. Verujte da to realno vredi mnogo više , ali smo pokušali da se uklopimo u predvidjeni budzet“, kaže Smiljanić.
Na pitanje Vamedie da li postoji mogućnost klimatizacije velike sale s obzirom da je u letnjim meseima u njoj nemoguće odravati programe gde se očekuje veća poseta Smiljanić kaže da su upravo vodili pregovore na ovu temu , ali i da na žalost sam centar nema dovoljno novca za takva ulaganja. „ Upravo smo ovih dana razgovarali sa jednom firmom koja to radi , ali po njihovoj proceni to bi trebalo da nas košta oko 50 000 evra. I taj novac nemamo. Potpuno se slažem i verujte svesni smo tog problema da se zimi smrzavamo iako tri dana za redom grejemo salu za neki dogadjaj previše je hladno. Opet leti gotovo je nepodnošljiva vrućina i gradjani se žale . Ipak to nije pitanje za mene već za grad jer ova zgrada je stara 55 godina . Dobili smo informaciju da je izvodljivo uraditi klimatizaciju i pokušaćemo da preko nekih fondova možda nešto uradimo. Grad opet nema pare sdruge strane mi nemamo i postoji problem to je evidento. Ali radimo na tome
Zaista intezivno jer i nama je u interesu da produžimo sezonu jer sada sezona mora da se već u maju završi nepodnošljivo je toplo“, kaže Smiljanić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.