Preko 200 klizišta u Valjevu

imageVeliki deo Valjeva i okoline je pod klizištem , a po najnovijim podacima registrovano ih je oko 200. Grad nema novca za sanaciju svih klizišta.

„ Još uvek čekamo tačan broj klizišta od komisije koja je došla u Valjevo da klizišta evidentira i taj broj je prešao već 200.Sama činjenica da su gradjani prijavili do sada 190 klizišta jasno je da se radi o velikom broju klizišta. Činjenica je takodje da smo jedan deo sanirali što je oko 30 malih klizišta. Radimo Njegoševu i Zlatiborsku trenutno i to su velika klizišta. Medjunarodna ekspertska grupa analizira klizište u Ive Andrića , ali vrednost te sanacije prevazilazi mogućnosti grada. Vrednost procenjena koja je potrebna za sanaciju klizišta je oko 300 miliona dinara za sanaciju preko 40 klizišta za koje imamo projekte , ali nemamo novac za izvodjenje radova“, kaže Jeremić.

Za jedno od pomenutih klizišta u Njegoševoj ulici teško je bilo pronaći izvodjača radova jer radovi podrazumevaju ručni otkop , a po poslednjim informacijama na ponovljenom tenderu javila se firma „Edifikator“ kojoj je ovaj posao sada i poveren.Pored činjenice da je bio postojao problem oko izbora izvodjača radova kako objašnjava jeremić na nekim mestima pojavile su se i komšijske razmirice u smislu dozvoljavanja da se radovi izvedu.

Po njegovim rečima 2/3 Valjeva su pod klizištima .Neka od njih ozbiljno ugrožavaju stambena naselja . „ Bio sam jutros na Pećini tamo je klizište sve ispomeralo. Ne znamo šta je preče . Svakako da su kuće ljudima najvažnije . Ali sad se ponovo javljaju i poljoprivrednici jer ide otkup maline i oni su u problemu kako da transportuju svoje proizvode jer su klizišta te atarske puteve umnogome urušila. Imamo slučaj da je čoveku 3 hektara maline potpuno odsečeno od sveta , a mi ne možemo da mu pognemo“, kaže Jeremić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.