Jači i od poplave

      Нема коментара на Jači i od poplave

imageDok se ovih dana uklanjaju objekti na jezerima u okolini Valjeva bespravno podignuti objekti u priobalju reke Gradac i dalje stoje . Poslednji objekat u tom delu uklonjen je 2013. godine . Kako već šest godina valjevski urbanisti ne odgovaraju po zahtevima za legalizaciju vlasnika tih objekata i vrapcima je jasno da nisu krivi urbanisti već neko ko je dovoljno moćan da naredi sklanjanje tih predmeta u fioku.

Na desetine puta do sada proteklih deset godina valjevski mediji izveštavali su o bespravno podignutim objektima u priobalju reke Gradac. Do sada su za Vamediu po tom pitanju izjave davali svi nadležni , a bilo ih je iz različitih partija kako se vlast menjala. I gotovo svaki put odgovori su bili isti -„Biće rešeno“, „Nemamo izvodjača za uklanjanje“, „Oni su u postupku legalizacije“ i slično .
U samoj zoni Zaštićenog prirodnog dobra kanjona reke Gradac već dugi niz godina postoji oko 15 objekata koji su bespravno podignuti i kojima je svojevremeno uručeno rešenje za rušenje, odnosno uklanjanje. Do dana današnjeg nijedan od tih objekata nije uklonjen. Kako saznajemo mnogi od njih su 2009. godine podneli zahtev za legalizaciju objekata iako bilo kakva gradnja u ovom delu kanjona reke nije dozvoljena. Bez obzira na činjenicu da potvrdan odgovor ne mogu dobiti , oni su kako saznajemo ipak podneli takve zahteve jer im je Zakon to omogućavao. Upravo ti zahtevi zakočili su proceduru uklanjanja objekata jer je odeljenje za urbanizam bilo dužno da odgovori na njihov zahtev bez obzira na to da li je odgovor potvrdan ili se zahtev odbija. U zavisnosti koliko će još trebati vrmena urbanistima da daju odgovor na ove zahteve zavisi i vreme kada će još jednom iznova biti uručena rešenja za uklanjanje objekata.

Čak ni situacija sa poplavom u ovom delu grada nije bila dovoljno opominjuća za one koji odlučuju jer je poznato da su pojedini objekti napravili praktično prepreku oticanju vode i dodatno pogoršali celu situaciju.

image Istini za volju vreme je pokazalo bar jednu činjenicu , a to je da u priobalju reke Gradac objekat ne može postaviti neko ko nije iz Valjeva što je bio slučaj sa Beogradjaninom koji je 2013. godine za samo par dana po nalogu inspekcije objekat uklonio.
Saša Ivanović načelnik inspekcijskih poslova za Vamediu potvrdjuje da se u medjuvremenu ništa nije promenilo i da je inspekcija odavno odradila svoj posao. “ Svi su u procesu legalizacije , bez obzira da li ti objekti mogu biti legalizovani ili ne dok im ne stigne takav odgovor oni se zvanično nalaze u procesu legalizacije. Za sve su podneta rešenja , mi smo dostavili i spisak od 2000 pa na ovamo , a grad je dužan da donese tromesečni plan za uklanjanje tih objekata . Koliko znam ove godine nisu u budžetu opredeljena sredstva za tu namenu“, objašnjava Ivanović.
Više u Valjevu nema nikoga ko ne zna da u zaštićenom prirodnom dobru nije dozvoljena gradanja , znaju to i valjevski urbanisti , ali se ipak ništa ne dešava.
Da li konačno posle toliko godina, ako se zna da urbanisti hiljade predmeta godišnje obradjuju , možemo reći da je burazerska politika koju implementira sa velikim uspehom svaka vlast u Valjevu, uzela svoj danak. Interesantno je da su se vlasti menjale , čelni ljudi nisu isti , ali isti problem godinama postoji .
Dok se poslednjih dana priča o industrijskoj zoni „doterala“ do tužilaštva , priča oko objekata u zaštićenom prirodnom dobru reke Gradac i dalje stoji.
Možda je zato došlo vreme da se počne postavljati pitanje -Ako inspekcije rade svoj posao , ako urbanisti rade svoj posao , ko to onda ima pravo da izigrava zakon mimo zakona? Ako je tako da li oni koji odlučuju duguju bar izvinjenje onima koji rade svoj posao , a koji su zbog njih dospeli na stub srama?
Obeshrabruje činjenica da je svaka vlast po tom pitanju ista . Možda zato što će uvek biti onih koji imaju veze i imaju novac.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.