Najviše para za BID zonu

imageKomisija za dodelu sredstava po osnovu konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja za 2015. godinu ove godine je raspolagala sa 1400 dinara. Najveći iznos dobila je BID zona 1 milion dinara. Pojedini aplikanti na ovom konkursu kažu da će tražiti da se finansiranje BID zone reguliše ubuduće na drugi način .

Pred Komisijom grada po osnovu konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja našlo se 13 projekata. Odlukom komisije sredstva su opredeljena :
1. BID „Trgovačka zona“ za projekat „Besplatan internet „Moje Valjevo Bid zona“ 1 000 000 dinara
2. Udruženje poslovnih žena „Eve“ za projekat „Razvoj usluga za podršku ženskom početničkom preuzetništvu Valjano“ 80 000 dinara
3. „Klub Ars nova“ za projekat „Nama otpad nije bauk“ 80 000 dinara
4. Udruženje roditelja , dece, omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zagrljaj“ za projekat „Zajedno učimo srcem“ 80 000 dinara
5. „Dijalog“ za projekat „Antikorupcijski dijalog “ 80 000 dinara
6. „Irevolucija“ za projekat „Irevolucija ritam“ 80 000 dinara.

Pojedini aplikanti tvrde da je situacija i prošle godine bila identična pri čemu je najviše sredstava bilo izdvojeno za Bid zonu. “ Ukoliko grad želi da finansira razvijanje BID zone kao deo svoje urbane celine ne bi trebalo da čini na ovaj način. Jer mi nsimo u ravnopravnom položaju. Šta god da mi napišemo to neće proći ili će biti finansirano minimalno reda radi . Ako je BID zona udruženje kao i mi onda treba da ima isti tretman“, tvrdi jedan od aplikanata.
Mnogi od njih tvrde da će pokrenuti razgovor na ovu temu kako bi inicirali da grad pronadje model za finansiranje svoje trgovačke zone. “ Nemoguće da su svi projekti toliko loši i da pojedini zavredjuju samo 80 000 dinara. To nije u redu. Mi samo tražimo da budemo ravnopravni. Ili neka grad kaže šta je cilj pa ćemo svi izaći sa projektima vezanim za BID zonu i svako će doprineti njenom razvoju. Problem je nastao kada je pre dve godine revizor rekao da se BID zona ne može budžetirati već da se mora naći drugi model“, tvrde pojedinci.
Milan Djurdjević iz Udruženja BID zona za Vamediu kaže da je do sada ovo Udruženje zajedno sa gradom realizovalo preko 50 projekata.“ Moje Udruženje je iniciralo uspostavljanje Zone unapredjenog poslovanja i godinama se bavimo zonom. Realizovali smo preko 50 projekata do sada i mislim da imamo iskustva. Za mnoge stvari smo pronalazili donatore i ulagali u zonu uz pribavljenu saglasnost grada naravno. Sada je u pitanju proširenje mreže bežičnog interneta po ugledu na mnoge slične zone u svetu. Mi već na postojećem sistemu interneta imamo dnevno hiljade korisnika. I imamo još projekata koji će nadam se biti uspešno realizovani“, kaže Djurdjević.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.