Simović: Dom zdravlja uspešan

imageDok sjedne strane direktor Doma zdravlja tvrdi da je poslovanje DZ u prošloj godini bilo uspešno s druge strane primedbu na odnos ustanove prema gradjanima izneo je gradonačelnik Stanko Terzić.

Dom zdravlja u Valjevu u 2014. godini ostvario je ukupne prihode u iznosu od 480 miliona dinara od čega su 436 miliona dinara sredstva iz RFZO, a budžet Grada Valjeva izdvojio je 7,3 miliona dinara. Ministarstvo za rad , zapošljavanje i socijaklna pitanja učestvovao je sa 4,1 milion dinara , a sopstveni prihodi DZ iznosili su 32 miliona dinara.
Ukupni rashodi prikazani su u iznosu od 482 miliona dinara .
Od ukupnog broja zposlenih u DZ za 344 zaposlena sredstva za plate se obezbedjuju na osnovu Ugovora zaključenog sa RFZO, a 14 zaposlenih se finansira iz sopstvenih sredstava ostavrenih na tržištu. U DZ Valjevo je u 2014. godini po ugovoru o delu bilo angažovano ukupno 5 lica, a pripravničko volonterski staž zaključilo je 80 lica .
Direktor Doma zdravlja Milivoje Simović članovima Veća je danas rekao da je DZ ostao bez deset zaposlenih. „ U finansijskom smislu bili smo uspešni , a ono što je važno to je smanjenje broja zaposlenih po odluci Vlade i to je deset ljudi uglavnom lekara. Na nama je da isti obim posla iznesemo sa smanjenim obimom radnika, to se vidi i iz naših izveštaja“, rekao je Simović.
Zarade se u DZ isplaćuju u skladu sa zakonom i opštim aktom , a kako se u tabeli zarada koja je priložena u izveštaju navodi procenat veći od 100% kao indeks plate u obrazloženju se navodi da da je razlog za to povećanje taj što je u prvoj polovini godine bio realizovan projekat „Halo bebe“ u kojem su učestvovale medicinske sestre iz službe Polivalentne patronaže gde se radilo od 00-24 sata, a rad po ovom osnovu se plaćao kao prekovremeni rad. U materijalu dostavljenom Veću se navodi da su u 2014. godini radjeni skrininzi raka debelog creva , raka grlića materice i raka dojke na kojem su angažovani doktori i medicinske sestre iz Službe za zadravstvenu zaštitu odraslih i Službe za zadravstvenu zaštitu žena.
U datoj tabeli se jasno vidi da su medicinske sestre(IV) broj izvršilaca 6 imale indeks 106,3 pa potom medicinske sestre (VI) broj izvršilaca 14 imale indeks 112,2 , ali i dva pomoćna radnika sa indeksom 101,8.
U izveštaju se navodi i da je generalno ostvaren prekovremeni rad zbog smanjenog broja zaposlenih kako bi pacijenti bili zbrinuti.
Direktor i pomoćnik direktora imaju koeficijent za obračun plate 26,13 uz pripadajuće dodatke za ta mesta prema Uredbi i opštem aktu.
Gradonačelnik Terzić tvrdi da je u poslednje vreme došlo do problema i po pitanju higijene u DZ i odnosu zaposlenih prema gradjanima. „ Zaista bih zamolio da se obrati veća pažnja na odnos prema gradjanima , da pokušamo da im omogućimo najbolji mogući tretman. To je naša zajednička obaveze i kod zakazivanja i kod samih pregleda. Formirana je jedna radna grupa koja ispituje sve te navode i žalbe i ne bih da prejudiciram njihov finalni nalaz i rezultat , ali morate učiniti sve da DZ povrati dobre rezultate iz vremena ranijih godina“, rekao je Terzić.
Istovremeno gradonačelnik nije komentarisao nedavne smene u DZ kada je najpre smenjen Slobodan Šević sa mesta direktora finansija, a potom na mesto pomoćnika direktora imenovan dr Radiša Jokić.
Radna komisija oformljena je nakon jedne od sednica Skupštine na kojoj je predočeno da postoje evidentni problemi u funkcionisanju ove ustanove .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.