O saobraćajnicama i vojnim parcelama

imageNa sastanku održanom u Beogradu predstavnici grada razgovarali su o četiri teme infrastrukturnim projektima, privredi, poljoprivredi i otklanjanju posledica poplave. Gradsko rukovodstvo predočilo je projekte i zatražilo sredstva , a odgovori na ove zahteve trebalo bi da stignu u narednim mesecima.

Gradončelnik Stanko Terzić koji je predvodio delegaciju grada na razgovorima u Vladi Srbije kaže da je grad predočio svoje mogućnosti , ali i situaciju u kojoj se nalazi uz podsećanje da mnoge projekte koji su do sada realizovani nije bilo moguće uraditi bez podrške ministarstava. „ Prvo smo predložili put M4 , počeli smo sa radovima na Duplim trakama i uradili tada 7 km , ali se tada stalo. Smatramo da investitori traže saobraćajnice i zato nam je to jako bitno. Sutra će doći i tehnički direktor Srbija puteva da o tome razgovaramo. Jedna od tema bila je Obilaznica i probijanje tunela u Brdjanima. Što se tiče Divčibara predložili smo da se sanira put preko Rajkovića , Valjevska ulica , klizišta i odroni koji postoje . Takodje kandidovali smo i projekat hale sportova jer nam je tu neophodna pomoć Republike“, rekao je gradonačelnik Terzić.
Direktor gradske direkcije Dragan Jeremić objašnjava da su na sastanku od strane grada predložena tri modela proširenja puta M4. „ Konkretno grad je preuzeo da projektuje tu saobraćajnicu ,a da se potom zajedno sa državom i realizuje ta saobraćajnica. Suština je bila da nam kažu šta tačno mi možemo da projektujemo. Konkretno za Halu tražili smo po 150 miliona za 2016 i 2017. godinu kako bi zatvorili potrebnu finansijsku konstrukciju“, objašnjava Jeremić.
„ Mi smo rekli šta očekujemo i izašli smo sa konkretnim predlozima , a sada je na njima da oni odgovore na naše zahteve“, kaže Jeremić.
Na konferenciji koja je održana povodom razgovora u ministarstvu posebna tema bile su vojne parcele za koje je grad zainteresovan.
„ U master planu vojske je sedam lokacija što se tiče Valjeva. Mi smo zainteresovani za dve Djenovac i Popare koje zajedno imaju oko 70 hektara. Ali mi tražimo da sa njima napravimo dogovor o posebnim cenama ili neki drugi model , a ne da kao grad kupujemo po komercijalnim cenama“, reko je Jeremić.
Zamenik gradonačelnik Žarko Kovač kaže da ministarstvo mora da napravi celovit pristup vojne imovine. „ Mi tražimo da nam se jedan deo te imovine ustupi ili proda po prihvatljivim cenama to je jasno, da ga mi možemo komunalno opremati , pretvarati u gradsko gradjevinsko zemljište , investirati , možda prodavati u smislu pospešivanja zapošljavanja kao industrijske parcele. Sada taj problem te vojne imovine nije rešen. Mi smo naglasili da imamo ideju šta da radimo sa tim i očekujemo od njih da donesu odluke“, rekao je Kovač.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.