Otvoreno rekonstruisano odeljenje neurologije

imageDanas je u Opštoj bolnici Valjevo svečano otvoreno rekonstruisano odeljenje neurologije . Rekonstrukciju koja je koštala 10,3 miliona dinara finansirali su Blic Fondacija, Prva televizija, Opšta bolnica i brojni donatori. Godišnje na ovom odeljenju ima 1500 hospitalizacija.

Odeljenje neurologije u Opštoj bolnici Valjevo od sada izgleda savim drugačije zahvaljujući velikoj akciji rekonstrukcije odeljenja koju je pokrenula Blic fondacija. U ime 11 lekara i 28 sestara koliko radi na odeljenju neurologije na donaciji se zahvalila dr Snežana Stanojević rekavši da na pomenutom odeljenju leže vrlo teški bolesnici. “ Kroz odeljenje prolazi veliki broj bolesnika . Emisija Prve televizije i Blic fondacija su imali priliku da vide kako je odeljenje izgledalo ranije. Sam način na koji smo došli do Blic fondacije govori o tome koliko su lekari i osoblje koje radi na ovom odeljenju požrtvovani u radu . Zahvaljujem se svima koji su pomogli ovu rekonstrukciju jer sada imamo priliku da pomognemo još više i pružimo još bolju uslugu. Hvala kolegama koji su prihvatli naše pacijente dok je trajala rekonstrukcija“, rekla je Stanojević.

Godišnje na ovom odeljenju ima 1500 hospitalizacija , a 15 000 ambulantnih pregleda pri čemu 90% pacijenata ima dijagnozu vrlo teške celebrovaskularne patogije. Valjevska Bolnica u rekonstrukciji oeljenja učestvovala je sa 5 miliona dinara zahvaljujući donatorima koji su učestvovali kroz novčani ili prilog u materijalu. “ U februaru smo počeli radove i krenuli od golih zidova . Bio je to veliki posao u kome su rekonstruisani stolarija , izvedeni zidarsko keramički radovi, podovi i plafoni, elektro instalacije . Videli ste da smo sada dobili i intenzivnu i poluintenzivnu negu . Ovo odeljenje bilo je jedno od najneuralgičnijih tačaka Bolnice izgradjeno 1967 godine. Od tada do danas nije bilo ulaganja osim neadekvatnog održavanja . Godinama sde radilo u teškim uslovima“, reko je Dobrivoje Grujičić direktor Bolnice koji naglašava da se Bolnica i svojim sredstvima uključila u rekonstrukciju .

image “ Nabavili smo nove krevete i nove dušeke jer nam je pacijent najvažniji . Zamislite pacijente koji su ležali u sobama gde je opao malter , sa sanitarnim čvorovima koji nisu bili u funkciji , plafon se ljuštio , kreveti su bili polomljeni. Sada je sve to sredjeno i u funkciji“, konstatovao je Grujičić rekavši i to da u Bolnici postoje još neka odeljenja kojima je potrebna rekonstrukcija. Po njegovim rečima najpre će biti uradjen hladni prijem pacijenata već u julu mesecu. “ U tom hladnom prijemu svaki dan se primi od 30 do 50 pacijenata i vrlo je značajno . Obezbedili smo do sada pola sredstava, a nakon toga krenućemo sa rekonstrukcijom onkologije i pedijatrije . Cilj je da do kraja godine uz veliki trud i donatore , ali i ministarstvo zdravlja uspeti da završimo radove. Projekcija je da bi investicja hladnog prijema bila oko 10 000 evra“, reko je Grujičić.
Ideja o donaciji praktično je bila privatna , a to je potvrdila i upraviteljka Blic fondacije Jelena Drakulić Petrović. “ Jedan od mojih rodjaka se zatekao u Valjevu i bio hospitalizovan na ovom odeljenju. On je bio oduševljen brigom i pažnjom osoblja , a istovremeno zgrožen uslovima u ovom odeljenju . Mi smo kao Fondacija obišli tada odeljenje i zaista se uverili da je stanje jako loše , bilo je strašno. Ovo je treća donacija Blic fondacije i Prve tv za klinike u Srbiji. Bili smo saglasni da ovakvi ljudi i Valjevo zaslužuju mnogo bolje uslove i rada i lečenja. Planiramo i na dalje donacije jer znamo da ima mnogo problema . Ovde je donacija 5,3 miliona dinara . Zdravstvo je u takvoj situaciji da su ovakve akcije potrebne . Dugujemo zahvalnost kompaniji SIKA , SBB, Keramici Kanjiža i svig gledaocima Prve TV i čitaocima Blica koji su se uključili u ovu akciju“, rekla je Drakulić Petrović.
Akciju prikupljanja sredstava Blic fondacije za odeljenje neurologije podržao je i Ivan Ivanović u svojoj televizijskoj emisiji promovišući samu akciju i SMS broj na koji su gradjani mogli da doniraju sredstva. Odeljenje neurologije danas je obišao i Ivanović koji je na samom odeljenju imao priliku da upozna i svog imenjaka Ivana Ivanovića . “ Upravo sam razgovarao sa njim ima 86 godina i obećao mi je da ćemo kad izadje zajedno piti rakiju, izgleda malo bolja nego ja i veoma je zadovoljan negom . Ali šalu na stranu za mene je ovo veliki trenutak jer dok sam tražio smisao svog postojanja na televiziji sreo sam Jelenu Drakulić i Nadu Stamatović koje su mi pokazale da je moguće naći smisao . Radili smo do sada i u Obrenovcu kuće, rekonstrukcije na Institutu za majku i dete , druge klinike i još mnogo toga i to samo za godinu dana Mislim da je ovo dobar primer jer ne možemo da čekamo državu da renovira bolnicu jer to u proseku traje 48 godina . Ako treba da za nešto skupimo novac treba to da učinimo za bolnice jer se u njima svi lečimo. Video sam kako je ovo ranije izgledalo i zaista i iskreno vrlo sam zadovoljan svime što je ovde uradjeno“, rekao je Ivanović dodajući da se zahvaljuje svim gradjanima Srbije koji su učestvovali u akciji prikupljanja sredstava. “ Najviše hvala Vama , Vi ste kao gradjani sve ovo uradili“, rekao je Ivanović.

Opšta bolnica Valjevo jedna je od 10 bolnica u Srbiji u koju je ministarstvo zdravlja najviše ulagalo u prošloj godini. “ Mi ćemo i dalje podržavati i u granicama naših mogućnosti pomagati ulaganje u Bolnicu.Teška je ekonomska situacija, ali čemo kroz budžet obezbediti dodatna sredstva za opremanje monitora koji su potrebni ovom odeljenju, a tu je i tri miliona za rendgen aparat za ovu Bolnicu koje smo odobrili “ , rekao je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Berislav Vekarić.

image

Odeljenje neurologije ima 45 kreveta od kojih je 90% stalno popunjeno.

image

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.