Gde ima vatre ima i dima

imageKomisija koja je formirana da ispita eventualne nepravilnosti u radu valjevskog Doma zdravlja u velikom je poslu. Papiri pristižu sa svih strana , a sve je izvesnije da je propusta u radu itekako bilo.

Slučaj Doma zdravlja vrlo brzo mogao bi dobiti svoj epilog. Praktično odmah po završetku rada komisije koja utvrdjuje da li je bilo propusta u radu.Podsećanja radi ,nakon što je medicinsko osoblje Doma zdravlja pokrenulo priču o prekovremenim satima nemedicinskog osoblja i još nekim nepravilnostima u radu ustanove situacija je smirena smenom finansijskog direktora Slobodana Ševića koji je ni manje ni više nego prećutao činjenicu da je penzioner.

Korak dalje napravljen je u medjuvremenu kada je slučaj direktora ustanove pokušala da zloupotrebi Pobeda plasirajući u javnost na svojoj konferenciji za novinare informaciju koja po svemu degradira direktora Milivoja Simovića. Ozbiljne optužbe tako su praktično politizovane ili bar bile u pokušaju prikupljanja odredjenih političkih poena. Ozbiljne optužbe zahtevaju ozbiljnu proveru pa je došlo do formiranja Komisije koja će utvrditi da li je propusta u radu bilo.Po saznanjima Vamedie Komisija ima pune ruke posla i na svakom predmetu se temeljno radi. Zaposleni u Domu zdravlja za Vamediu tvrde da postoje rešenja o prekovremenim satima licima koja to ne zaslužuju pogotovo ne u vrednostima koje su im date. Oni čak tvrde da su pojedini investicioni poslovi imali prenaglašene iznose, a da je po njihovom proračunu jedno od vozila zapravo perpetum mobile , odnosno da je pairološki jednom stavljeno u pogon i više se nije zaustaljalo. “ Meni to liči na slučaj bagera u RB Kolubara koji je radio i po 25 sati dnevno mesecima“, kaže sagovornik Vamedie.
Zoran Živković predsednik komisije za Vamediu kaže da Komisija radi svoj posao i da će tek po završetku biti moguće dati kompletnu ocenu. “ Ne želimo ništa da prejudiciramo, šta budu pokazali papiri to je ključno. Nema tu mnogo priče niti dilema bilo kakvih“, rekao je u neformalnom razgovoru Živković napominjući da je komisija i formirana da bi se saznala istina.

Onog trenutka kada komisija završi svoj rad biće jasno da li su optužbe bile opravdane ili nisu , ali ostaje pitanje šta ako se pokaže da jesu? Na kome je onda odgovornost ? Da li samo na direktoru ili ima još lica kojima su povereni poslovi u kojima se pronalaze nepravilnosti? Hoće li i oni biti pozvani na odgovornost? Ako se otkrije da je naneta šteta da li će je i ko će je nadoknaditi ?
S druge strane ako se pokaže da je sve u redu šta su naredna činjenja?
Sad možemo lako da pretpostavimo i da -Tamo gde ima vatre ima i dima, samo da li je teško pretpostaviti ko će se na toj vatri peći?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.